Satoshi Nakamoto egy nappal eltűnése előtt a WikiLeaksről írt

Julian Assange londoni letartóztatásával 9 év távlatából rezonál Satoshi Nakamoto Bitcoin alapító egyik utolsó Bitcointalk bejegyzése, amiben egy PCWorld cikkben felvetett ötletet kommentál a WikiLeaks, mint potenciális Bitcoin elfogadóról.

“Jobb lett volna más kontextusban ekkora érdeklődést kiváltani. A WikiLeaks belenyúlt a darázsfészekbe és a raj felénk tart.” – írta Satoshi.

Satoshi józanul igyekezet megítélni a helyzetet és arra a következtetésre jutott, hogy a WikiLeaks körüli botrány csak nem kívánt érdeklődést vált ki az akkor még nagyon korai stádiumában leledző Bitcoin innováció kapcsán.

Satoshi arra számított, hogy a Bitcoin természetes módon fog növekedni és nem kelti fel a figyelmét az olyan adatszivárogtató szervezetnek, mint a WikiLeaks, ami magára haragította az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és más, saját félrelépéseik eltusolásában fölöttébb jártas országot. Miután a Visa, MasterCard és PayPal amerikai nyomásra felfüggesztette a WikiLeaks pénzadományainak feldolgozását, sokáig a Bitcoin hálózat és a bitcoin internetpénz volt az egyetlen pénzügyi csatornája ÉS forrása Assange-éknak.

A Bitcoin ekkor került be elsőként a mainstream médiába.

Assange maga is többször pozitívan nyilatkozott a Bitcoinról, egy 2014-es reddites Ask Me Anything szezon során a következőt nyilatkozta:

Sokat írtam a bitcoinról a könyvemben – saját véleményemről és a WikiLeaks hozzá fűződő kapcsolatáról. Eric Schmidt [Google] és én sokat beszéltünk róla nem sokkal korábban és sok extra megjegyzést tettem a nézetem bővítése érdekében. Lenyűgöző és összetett téma…

A letartóztatás apropóján Edward Snowden is kinyilvánította véleményét:

Az ecuadori nagykövet által meghívott UK titkosrendőrség kivonszol egy – akár tetszik, akár nem – díjnyertes írót az épületből képek benne lesznek a történelemkönyvekben. Az Assange kritikusok örülhetnek, de ez egy sötét pillanat a sajtószabadság számára.

A Bitcoin használata darknetes oldalakon, mint korábban a Silk Roadon is, joggal vált ki kedvezőtlen ellenlépést a hatóságoktól. A 10 éves múlt a tanúja annak, hogy a Bitcoint nem a jóindulatú hatalom megkérdőjelezésére vagy illegális tevékenységek finanszírozására hozták létre, hanem hogy életképes fizetési alternatívaként szolgáljon milliók életét megkönnyítve a drága, korrupt, elnyomó, haszontalan és biztonságdeficites hatóságok megkerülésével.

A Bitcoin kiutat jelent az uralkodó pénzügyi rendszerből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük