Az Aave DeFi platform beszüntette 17 ETH-alapú token hitelezését

Az Aave DeFi (vagyis decentralizált pénzügyi) platform a hírek szerint ideiglenesen befagyasztotta 17 token hitelezését. Mindezt annak érdekében tette, hogy megóvja magát a rossz adósságoktól, amelyeket a jövőbeli piaci manipulációk generálhatnak.

Az Aave egyébként az Ethereum blokkláncán működő legnépszerűbb hitelezési protokoll, amely több mint 3,65 milliárd dollárnyi tőkével rendelkezik. A hitelezés szüneteltetésével kapcsolatos döntés azután született meg, hogy a vállalat vezetősége elfogadta a Chaos Labs és a Llama indítványát arra vonatkozóan, hogy befagyasszák azon “volatilis” eszközöket, amelyeknek alacsony a likviditásuk.

A szóban forgó tokenek: Decentraland, 1inch, Curve DAO, 0x, yearn.finance, Basic Attention Token, Ampleforth, DeFi Pulse Index, renFIL and Maker, Enjin, xSUSHI. Továbbá, 5 stabilcoin: sUSD, GUSD, RAI, USDP és LUSD.

Az Aave a kockázatkezelés miatt nem engedi a felhasználók számára, hogy letétbe helyezzék ezeket a tokeneket vagy hitelt vegyenek fel általuk.

„Az utóbbi időszak piaci történeseire és az egyre csökkenő likviditásra reagálva ez az előterjesztés csökkenteni hivatott a magas volatilitással rendelkező eszközök kockázati profilját”, olvasható a dokumentumban.

A javaslat mindössze néhány nappal azután lépett érvénybe, hogy egy trader egy olyan short pozíciót nyitott meg a Curve DAO (CRV) piacán, amely 1,6 millió dolláros rossz adósságot szült a platformnak.

A múlt hét folyamán egy felhasználó 92 millió CRV-t (57 millió dollár) kölcsönzött az Aave-től, amelyet sikeresen értékesíteni is tudott – zuhanórepülésbe kényszerítve ezzel a CRV árfolyamát. Ugyanakkor, a trader nem sokáig lelkendezhetett, hiszen a token ára rövidesen a magasba szökött.

Jóllehet a vállalat az állítja, hogy elegendő forrás áll a birtokában ahhoz, hogy rendezze a kialakult komplikációkat, de az efféle esetek könnyen csorbát ejthetnek hírnevén. Nem tudni meddig marad érvényben a rendelkezés, annyi viszont bizonyos, hogy mindent megtesznek stabilitásuk megőrzése okán.

Az Aave DeFi platform nem rest bevetni különböző fortélyokat annak érdekében, hogy átvészelje a viszontagságos medvepiaci körülményeket. Augusztusban például saját stabilcoinnal rukkoltak elő, ami a GHO nevet kapta.