Hozamgeneráló stabilcoint bocsát ki az Aave

Az Aave egy natív, kezdetben az Ethereum blokkláncon elérhető stabilcoint bocsát ki GHO néven.

A GHO bevezetése 99% támogatottsággal a hétvégén vált nyilvánvalóvá, derül ki az Aave irányítási oldaláról. A stabilcoin célja, hogy javítsa az Aave hitelezési platform funkcióit. A szavazásban mintegy 501 000 aave (AAVE) token vett részt. A legnagyobb szavazó egy a 0x5B3b3bFfC0bcF8D4cAEC873fDcF719F60725767c98 cím volt, ami 183 000 AAVE tokennel szavazott a kibocsátás mellett (a szavazás egyébként kiváló példa arra, hogy miért hibás a PoS konszenzus modell, hiszen minél több tokent birtokolsz egy adott hálózaton, annál nagyobb beleszólásod van a hálózat irányításába).

Az Aave decentralizált pénzügyi (DeFi) platform, amely több mint 6,8 milliárd dollár értékű kriptovalutát zárol a támogatott blokkláncokon, amivel a harmadik a DeFi ranglistán a MakerDAO és a Lido mögött. Lényege, hogy segítségével köztes szereplő nélkül vagyunk képesek különböző blokkláncokon hitelt felvenni és kölcsönt nyújtani. Ezért cserébe a platform token-likviditás biztosítóinak stake jutalmat biztosít.

A GHO token bevezetése után az Aave-felhasználók GHO-t mintelhetnek a letétbe helyett változatos érme és tokenfedezeteik után, a GHO pedig passzív jövedelemként kamatot biztosít számukra. A token mögött valós dollár, vagy más fedezet nem lesz, egy algoritmikus stabilcoin (ahogy a Terra Luna is volt), ahol 1 dollár értékű GHO tokent mintelhetnek a felhasználók, ha 1 dollár értékű kriptopénzt letétbe elhelyeznek a platformon. A mintelés azonban csak akkor lesz elérhető, ha a fedezet mellett egy meghatározott fedezetarányt is biztosítani tudnak. Ha egy felhasználó visszafizeti a kölcsönzött pozíciót (vagy éppen likvidálódik), a GHO protokoll elégeti az adott felhasználó GHO stabilcoinját, magyarázza a javaslat.

A javaslat szerint a stablecoin kamatfizetései a protokoll decentralizált autonóm szervezetéhez (DAO) fognak beérkezni, ami bevételt termel a közösség számára, és lehetővé teszi a DAO-nak, hogy erősebb kincstári letétképzést érjen el a jövőbeli pénzügyi termékek finanszírozásához.