Az amerikai Air Force blokklánc technológiára nyergel át

Az Egyesült Államok Légiereje (Air Force), a Védelmi Minisztériummal közösen szerződést kötött a Fluree-val, amely egy blokklánc alapú kommunikációs platformot készít a légierő számára. Ez a lépés az AFWERX nevű technológiai innovációs program része, amit az Air Force még 2017-ben hozott létre.

Fluree platformot a katonáknak!

A Fluree az engedélyezett blokklánc rendszerekre specializálódott. Most azzal bízták meg, hogy készítsen egy olyan hálózatot, amely egyszerre több feladatot is képes ellátni az amerikai légierőnél, emellett viszont segíti a katonaság más ágazatait és az USA globális partnereit is.

Brian Platz, a Fluree társ-vezérigazgatója kijelentette: „A Fluree alkalmas egy elosztott kommunikációs hálózat biztosítására, amely támogatja mind a régi, mind pedig a jövőben létrehozott kormányzati rendszerek átjárhatóságát és méretezhetőségi követelményeit.”

Brian Platz és Flip Filipowski 2016-ban alapították a Fluree-t. A cég székhelye Winston-Salemben, Észak-Karolinában található. 2018 augusztusában kiadták blokklánc adatbázisukat, majd tavaly júniusban 4,7 millió amerikai dollárt kaptak úgynevezett „magvető tőkeként”. A társaság legfontosabb partnere jelenleg az Amerikai Légierő. Nem kétséges, hogy a jövőben a vállalat kifogja használni ezt a lehetőséget, hiszen a légierő komoly referenciát jelent a piacon. A Fluree amúgy a Deloitte tanácsadó céggel is együttműködik, így további fontos klienseket találhat a mindössze 3 éves vállalat. Bár egyeseknek nem tetszik, hogy a légierő is blokklánc technológiát fog használni, azt viszont érdemes kiemelni, hogy az Air Force-nak egyedi biztonsági igényei vannak, amelyeket csak a blokklánc technológia tud megfelelően kielégíteni.

A katonaság támogatja a blokklánc technológiát

A katonai stratégák már régóta támogatják a blokklánc technológiát. Az elosztott főkönyvi technológia ugyanis számos előnyt kínál a régi centralizált rendszerekkel szemben, amelyek számos kockázatot rejthetnek.

A modern katonaság összetett ellátási láncokkal és logisztikai hálózatokkal rendelkezik. Csakúgy, mint a kiskereskedelemben, úgy a katonaságban is növelni kell a különböző rendszerek hatékonyságát, amelyhez elengedhetetlen a blokklánc. Az innovatív technológia emellett sokkal nagyobb biztonságot és átláthatóságot biztosíthat, hiszen lehetővé teszi a biztonságos kommunikációt, a számítógépes támadások elleni védelmet, valamint a jobb irányítási és ellenőrzési műveleteket. Az amerikai katonaság a blokklánc technológiát integrálni szeretné a NATO műveletekbe is, amelynek lehetőségét már 2016 óta vizsgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.