Az amerikai kriptocégek az európai bankok felé vehetik az irányt

Az Egyesült Államokban nemrégiben bekövetkezett bankválság, amelynek következtében három kriptobarát bank, a Silvergate Capital, a Silicon Valley Bank és a Signature Bank is bedőlt, aggodalmat keltett az amerikai székhelyű kriptós és techcégek körében. A hullámzó válság riadalmai közepette úgy tűnik, hogy a kriptovállalatok a nemzetközi joghatóságok közötti diverzifikációt vizsgálják.

Rövid távon az európai bankok tűnnek a megfelelő választásnak az amerikai cégek számára. Amíg a válság tart, a legéletképesebb lehetőség a banki struktúrájáról és pénzügyi rendszeréről híres Svájc.

A Reuters jelentése szerint az amerikai székhelyű cégek svájci bankszámlákat próbálnak nyitni most, a bankszektor összeomlása után. Több bankár viszont azt állítja, hogy a svájci cégek nem biztos, hogy fogadják őket.

Svájc az egyetlen lehetőség az amerikai cégek számára?

A Silvergate Capital bezárása után, tekintettel az FTX kriptotőzsde 2022 novemberi összeomlására, a kriptopárti bankok óriási pofont kaptak. A bank csődje hatással volt a stabilcoin-tartalékokra, és további lavinát indított el a pénzügyi szektorban.

Az Egyesült Államokban történt bankbezárások és a folyamatos szabályozói nyomás arra késztetheti a vállalatokat, hogy Európában vagy akár Ázsiában és a Közel-Keleten keressenek banki partnereket.

Miközben az amerikai szabályozók a vállalatok és a bankintézetek közötti partnerségek megszakítására készülnek, a svájci Zugban található, a privát bankrendszeréről híres “Crypto Valley” az egyik legbefogadóbb hely Európában a kriptoipar számára.

Yves Longchamp, a svájci SEBA Bank ügyvezető igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy a bank weboldalán az Egyesült Államokból érkező forgalom “határozottan megugrott”.

Emellett egy pénteki globális konferenciahíváson a bank szingapúri, hongkongi, Abu Dhabi-i és svájci irodáinak képviselői az amerikai bankválságban érintett potenciális ügyfelek megnövekedett érdeklődéséről számoltak be – tette hozzá Yves Longchamp:

“A kriptocégek és más pénzkezelők már megkezdték az onboarding folyamatot, és számos hívást terveznek a következő hetekben.”

A jelentés szerint a svájci székhelyű Arab Bank az amerikai cégek vagy kriptokockázati tőkével foglalkozó vállalatok érdeklődésének növekedését észlelte. Ezek a cégek már az elmúlt hetekben, a Silvergate Capital összeomlása előtt is igyekeztek számlát nyitni.

Számos banki szakember szerint viszont jelenleg egyetlen olyan bank sincs, amely olyan struktúrát kínálna, mint amilyet a Signature Bank és a Silvergate kínált a belső nonstop blokklánc elszámolási hálózatával.

A Közel-Keleten Dubaj volt az egyik népszerű desztináció a kriptocégek számára, amelyek kiutat keresnek a hazájuk válságából.

A Silicon Valley Bank pénteki összeomlását követően a bankválság az európai bankokat is érintette; a befektetők már harmadik napja próbálnak szabadulni az európai bankrészvényeiktől.

Az amerikai bankok a jelentések szerint hétfőn mintegy 90 milliárd dollárnyi piaci értéket veszítettek a növekvő befektetői aggodalmak közepette. A First Republic Bank részvényei zuhantak, csakúgy, mint a Western Alliance Bancorp és a PacWest Bancorp részvényei.

Eközben a kriptovaluták piaci kapitalizációja átlépte az 1 billió dolláros határt. Bár a stabilcoin-tartalékokat érintette a pénzügyi válság, a kriptopiac továbbra is felfelé ívelő pályán van, és új éves csúcsokat célozhat meg.