Az FTX beperelte a Grayscale-t 250 millió dollár megszerzéséért

Friss információk alapján az Alameda Research vállalata, amely az FTX kriptotőzsde kereskedelmi cégeként működött, most pert indított a világ legnagyobb bitcoinkezelő alapja, a Grayscale ellen az FTX adósok nevében. Az Alameda azt követeli, hogy a Grayscale engedélyezze a bitcoin és ethereum visszavásárlásokat a Bitcoin és Ethereum Alapjaiban. Ez összességében több mint 9 milliárd dollárnyi összeg felszabadítását jelentené az alap részvényesei számára.

Az FTX a Grayscale elleni harcból is pénzt remél

A kriptotőzsde adósok által kiadott hétfői közlemény szerint keresetet indítottak a Grayscale vezérigazgatója, Michael Sonnenshein és a Digital Currency Group (DCG) vezérigazgatója, Barry Silbert ellen is. Az FTX szerint, ha engedélyeznék a részvényesek számára a részvényeik visszaváltását, akkor az 250 millió dollárt jelentene az FTX ügyfelek számára. Ők azok akik teljesen pénz nélkül maradtak, amikor a kriptotőzsde felfüggesztette a kifizetéseket tavaly novemberben. Alapvetően a Grayscale bitcoin alapja azon ügyfeleknek biztosít bitcoin kitettséget, akik egyébként nem birtokolhatnának vagy nem akarnak birtokolni kriptovalutát. Viszont az alapra vonatkozó részvényeket nem igazán könnyen lehet visszaváltani a mögöttes bitcoinra. Így a részvények sokszor a vállalat BTC-je feletti vagy alatti értéken kereskednek.

A Grayscale weblapja szerint jelenleg a cég részvényekre levetített bitcoinjai 20,29 dollárt érnek, miközben a részvények jelenlegi piaci értéke 11,72 dollár. A kettő között elég komoly, majdnem 50%-os különbség áll fenn. Összessen a Grayscale jelenleg 629900 BTC-vel rendelkezik, így ők a legnagyobb bitcoin birtokosok a világon. A Grayscale számára a bevételt az éves 2%-os kezelési díj jelenti. Az FTX állításai szerint a túlzó díjak okán a Grayscale 1,3 milliárd dollárt szívott le eddig az ügyfeleitől. Mert az FTX szerint, ha a Grayscale jóval kisebb díjakat használna és lehetővé tenné a visszaváltásokat, akkor az FTX adósok részvényei 90%-kal többet érnének, mint amennyit most érnek. Az FTX átstruktúrálásért felelős felszámolóbiztosa, John Ray III szerint a Grayscale visszaváltási tiltása illegális. Ez pedig az FTX hitelezőinek valamint a Grayscale befektetőinek is árt.