Az amerikai különleges erők felbukkantak Ukrajnában

A jelentések szerint az amerikai különleges erők jelenléte egy titkos átfogó hadművelet részét képezi, amelyhez a CIA-nak is köze van. 

A The Intercept non-profit hírszervezet beszámolója alapján az amerikai különleges erők a Központi Hírszerző Ügynökséggel (Central Intelligence Agency) karöltve egy komoly bevetés megvalósításán ügyködnek. A bennfentes információt megnevezetlen, a katonai hírszerzésben részt vevő hivatalnokok szolgáltatták.

A kiadvány alátámasztja, hogy Ukrajna orosz megszállását megelőzően Amerika kivonta a területről minden, a CIA-hoz és a különleges erőkhöz köthető csapatát. Ennek ellenére egy amerikai tiszt kijelentette, hogy a CIA „teljes egészében sosem hagyta el a térséget”. Az utóbbi feltevést igazolhatja egy francia újságíró áprilisi elbeszélése is, aki tényként állítja, hogy az amerikai katonák irányították az ukrán harcokat.

A CIA kezdetben azt jósolta, hogy Kijev rövid időn belül elesik majd és orosz befolyás alá kerül. Az idő előrehaladtával azonban ez megdőlni látszott s az ukrán hadsereg bizonyította talpraesettségét. Ezen felbuzdúlva a Biden-kormány visszaküldte a területre álcázott osztagait.

A szóban forgó beszámoló szerint Amerika titkos akciói „sokkal nagyobb volumenűek, mint a háború korai időszakában”. Mostanra az amerikai különleges erők „nem tartanak attól, hogy Oroszország eltiporja az ukrán katonaságot”.

Több jelenlegi és korábbi hírszerző is megerősítette, hogy „jelenleg sokkal nagyobb a CIA és a különleges erők jelenléte Ukrajnában, mint az invázió idején februárban”.

Júniusban a New York Times számolt be arról, hogy a CIA jelen van Ukrajnában, azonban a különleges erőkről nem esett szó. Emellett azt is hírül adták, hogy Amerika szövetségesei – Nagy Britannia, Franciaország, Kanada, Litvánia – is csapatokat telepítettek Ukrajnába.

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi célból és a térség mely részén tevékenykednek az amerikai katonák. Annyi azonban bizonyos, hogy Oroszország nem nézi mindezt jó szemmel. Főként amiatt, hogy Joe Biden korábban biztosította az oroszokat arról, hogy nem küld csapatokat Ukrajnába. A megannyi titkos hadművelet már csak hab a tortán – a kérdés, hogy Oroszország meddig fog tűrni.