Az amerikai szenátus a kriptoipart is érintő törvényjavaslatot fogadott el

Az amerikai szenátus elfogadta az infrastruktúra fejlesztéséről szóló új törvényjavaslatot, és ezzel megnyitotta az utat az 1,2 trillió dolláros összeg előtt, amit különféle infrastruktúra fejlesztési munkákra szánhatnak. A szavazás állása 69-30 volt. A törvénycsomagban szerepelt még egy új rendelkezés is, amely komoly következményekkel jár a kriptoszektor számára.

A törvényjavaslat kiszélesíti a kriptovaluták „közvetítőjeként” tevékenykedő vállalkozásokra a jelenlegi adójelentési követelményeket. Ez vonatkozik a kriptovaluta tőzsdékre és más pénzszolgáltató vállalkozásokra is, amelyek digitális eszközöket értékesítenek. Azonban a törvényjavaslat nyelvezete elég kétértelmű ahhoz, hogy potenciálisan magába foglalja még a kriptobányászokat, validátorokat és szoftverfejlesztőket is, és ők is a rendelkezés hatálya alá essenek.

A kriptoszektor lobbistái és az iparági nonprofit szervezetek gyorsan reagáltak az új rendelkezésre. Az Electronic Frontier Foundation rámutatott arra, hogy „egyértelmű és jelentős kárt okoz”, amit ez “a felügyelet ezekkel az adóbevallási követelményekkel” a kripto-felhasználókra róhatnak.

Néhány szenátor javasolt módosítást a törvényjavaslathoz, amelyek közül egyiknek sem sikerült megszereznie az elfogadáshoz szükséges támogatást. Pat Toomey, pennsylvania-i republikánus szenátor és Cynthia Lummis wyoming-i szenátor bejelentették, hogya szenátus tagjai megállapodást kötöttek a törvényjavaslat utolsó pillanatban történő módosításával, amellyel a kripto-lobbisták elégedettek lehetnek. Toomey a módosítást egyhangú beleegyezéssel egészítette volna ki, de a lépés meghiúsult, miután néhány szenátor szenátor ellenezte azt.

Az új infrastruktúrát fejlesztő törvénycsomag most a Képviselőház kezében van, ahol ősszel felülvizsgálják, és akkor indulhat a törvény elfogadtatása.

A Kongresszusi Blokklánc szervezet négy társelnöke azonban már kifejezték „aggodalmukat” az új adójelentési mandátumokkal kapcsolatban.

„A kriptovaluta adóbevallás is fontos, de megfelelően kell csinálni” – olvasható a kiadott nyílt levélben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük