Az androidos telefonok minden adatunkat továbbítják a vállalatoknak

Azt hitted, egyszerűen elbújhatsz a Nagy Testvér szemei elől? Van egy rossz hírünk: az Android operációs rendszerre épülő mobiltelefonok, még ha le is tiltjuk az online nyomon követést, személyes adatainkat továbbra is szorgosan közvetítik a kíváncsiskodó vállalatoknak.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint az androidos alkalmazások jelentős mennyiségű adatot küldenek a Samsung, a Xiaomi, a Huawei és a Realme gyártóknak, de az olyan cégeknek is, melyek alkalmazásai már előre telepítve vannak készülékeinkre. Mint kiderült, a vállalatok által csendben gyűjtött érzékeny adatainkhosszú életű azonosítókhoz”, például a SIM-kártyánkhoz tartozó IMEI-számhoz is kapcsolódhatnak. De listát vezetnek az okostelefonjainkra telepített összes alkalmazásról, és a már előre telepített szoftverek, mint amilyen GApps csomag, a Facebook, vagy éppen a Microsoft alkalmazásai, gondtalanul felhasználják a sikeresen megszerzett adatokat.

Egyes készülékgyártók a felhasználók és a készülékek közötti interakciókat is büszkén gyűjtögetik. A Xiaomi például megkapja a fogyasztók által megtekintett appok adatát, beleértve azt is, hogy mikor és mennyi ideig használták az alkalmazást. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a SwiftKey billentyűzet a felhasználók szöveges üzeneteit is megfigyeli, így már azon sem lepődnénk, ha telefonhívásainkkal is ugyanez lenne a helyzet…

Doug Leith, a tanulmány egyik szerzője reméli, hogy a jelentés “felhívja majd a nyilvánosság, a politikusok és a szabályozó hatóságok figyelmét”, mivel “sürgősen érdemi intézkedésekre van szükség, hogy az emberek valódi kontrollt kapjanak a telefonjaikon tárolt adatok felett”. Válaszul erre a Google egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az adatgyűjtés egyáltalán „nem szokatlan”, mivel „így működnek a modern okostelefonok”, és mindez arra van, hogy a „frissítések megbízhatóan eljussanak az androidos eszközökhöz és applikációkhoz”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.