Az Android és iOS app-áruházakba is megérkezik a digitális jüan tárca

Január 4-én a kínai központi bank újabb kísérleti programot indított útnak a digitális jüanhoz fejlesztett tárca applikációjával. Az e-CNY nevű appot a felhasználók az iOS és az Android app boltjaiból tölthetik le.

A digitális tárca még csak tesztüzemben fut, erről a felhasználókat a letöltéskor tájékoztatja is a rendszer. Az applikáció jelenleg még csak a helyiek számára elérhető, közülük is csak azoknak, akik valamelyik helyi nagy banknál már rendelkeznek digitális jüan tranzakciók lebonyolítására alkalmas bankszámlával. Az ország ezzel egy újabb fontos lépést tett a saját digitális fizetőeszközének elterjesztésének érdekében.

Agresszív terjesztés

Kína az elmúlt évben agresszív lépéseket tett a kínai digitális valuta bevezetésének előkészítésére, és az országon belül annak egyeduralmának megalapozására. Ennek érdekében több tilalmat is bevezettek az országban, valamint erősen presszionálták a helyi gazdasági szereplőket és a lakosságot is a digitális jüanra való minél gyorsabb átállásra. Az intézkedések eredményeképpen tavaly októberben már 140 millió magánszemély rendelkezett Kínában digitális jüan bankszámlával. A kínai jegybank beszámolója szerint a digitális valutával lebonyolított tranzakciók összege ekkora elérte a 62 milliárd jüant.

Folyamatos fejlesztés

Ji Kang, a kínai jegybank elnöke, egy novemberi interjúban kijelentette, hogy Kína a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet majd a digitális valutája és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére. A felhasználási lehetőségek további bővítése mellett kiemelt területként kezelik az adatbiztonság és a hamisítást megelőző funkciók fejlesztését, valamint a már meglévő fizetési platformok közötti interoperabilitást. Kína világviszonylatban is az élmezőnyben van a központi jegybank által kibocsátott digitális valuta bevezetésében. Bár még továbbra sem tűzték ki hivatalosan a bevezetés időpontját, a jelek szerint az már a közeli jövőben várható.

A digitális jüan jövője

A kínai digitális valuta körül mindenesetre már most is heves viták alakultak ki. Többekben felmerült annak a gyanúja, hogy a kínai állam a saját CBDC-jén keresztül kémkedik majd annak felhasználói után. A jelek szerint azonban Kína nem csak helyi valutának szánja a digitális jüant, hanem világviszonylatban is elfogadott fizetőeszközzé kívánja azt fejleszteni. Ebben az esetben azonban mindenképpen meg kell majd felelnie a nemzetközi pénzügyi szabályozásoknak.