Több mint 140 millió személy rendelkezik digitális jüan számlával a kínai jegybank szerint

Kína CBDC-je elérte a 62 milliárd jüant az összes feldolgozott tranzakció szerint, jelentette ki a kínai jegybank.

Kína kísérletei a központi bank digitális valutájával (CBDC) nem mutatnak lassulást, ahogy a 2021 októberére vonatkozó adatokat Hong Kongban bemutatták. A kínai jegybank (PBoC) digitális valuta intézetének vezetője, Mu Changchun szerint a digitális jüan (e-CNY) egyre nagyobb teret hódít a magánszemélyek és a vállalatok körében egyaránt.

Mu elmondta, hogy a magánszemélyek által használt digitális jüanra vonatkozó bankszámlák száma elérte a 140 milliót. Ehhez a számhoz a vállalatok további 10 millió bankszámlával járultak hozzá. Bár az e-CNY hivatalos bevezetésének időpontja még nem ismert, Kína folytatta a kísérletek kiterjesztését több régiójában is. Mivel a kereskedők zöme elfogadja a CBDC-t, 2021 októberétől 62 milliárd jüant (9,7 milliárd dollár) költöttek el az e-CNY pénztárcákon keresztül.

A kínai jegybank vezetője részletezte az e-CNY tárcák különböző típusait is. Az 50 000 jüan (7800 dollár) éves tranzakciós kerettel rendelkező alap tárca aktiválásához csak egy telefonszámra van szükség. Ha viszont az e-CNY tárcával korlátlan tranzakciókhoz szeretnének jutni, ahhoz személyesen kell elmenniük egy bankfiókba.

A készpénzes fizetések hajnala

Kína a készpénzes fizetéseket teljesen fel szeretné váltani a digitális jüannal. Ennek érdekében az ország 2020 áprilisa óta folytat nagyvárosaiban széleskörű kísérleteket. A kínai CBDC-t az ország kormánya ellenőrzi, nyomon követi és regisztrálja az okostelefon-alkalmazásokon keresztül.

Egy évvel ezelőtt a kínai jegybank vezetője, Yi Gang elmondta, hogy a digitális jüan kísérleti projekt keretében az emberek 4 millió tranzakció során 2 milliárd jüant (299 millió dollár) költöttek el négy különböző városban. Eszerint az e-CNY 12 hónap alatt 3000%-kal növelte a tranzakciós volument, köszönhetően a földrajzilag kibővített kísérleteknek és a CBDC-k növekvő népszerűségének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.