Most akkor a bitcoin a digitális arany vagy mégsem?

Az elmúlt hónapok során tömegével lehetett belefutni olyan cikkekbe, amelyek arról írtak, hogy a bitcoin értékmegőrző eszközként való használata már jobb, mint az aranyé. Viszont utána érkezett az a korrekciós hullám, ami jelentős visszaesést okozott a legtöbb kriptovaluta és így a BTC árfolyamában is. Ennek apropóján pedig az arany támogatói elkezdték azt feszegetni, hogy a bitcoin elveszítette vonzerejét. De tényleg így van? Hiszen a 2020-ban végig “digitális arany” néven hivatkozott BTC-t főleg két ok miatt veszik az emberek. Egyrészt mert megőrzi a befektetés értékét, másrészt pedig folyamatosan várható az értékének növekedése is. Ahogy a CaseBitcoin által készített egyik grafikonon tökéletesen látható, hogy a 2020-at teljesen letaroló pandémiás helyzetből a bitcoin volt az első eszköz, amely növekedéssel emelkedett ki.

CaseBitcoin.com

A bitcoin nincs messze attól, hogy tényleg digitális arany legyen

És ez a növekedés messze-messze túlszárnyalta az arany, a részvények és a kötvények növekedési mértékét. Még úgy is, hogy már beleszámoljuk a májusban tapasztalt visszaesést a bitcoin árában. És ez azt is jelenti, hogy mindössze azon Bitcoin-vásárlók könyvelhettek el veszteséget a kriptovaluta létezésének története során, akik 2021. február 2. és május 23. között vásárolták meg a coinjukat. Ráadásul a bitcoin befektetők jelentős része tisztában van azzal is, hogy a hihetetlen növekedésnek a kockázat az ára. Tehát a volatilitással járó kockázatot vállalni kell a nagy profitért cserébe. Ezt mutatják egyébként a korrekciós időszak adatai is. A régi, kitartó bitcoin hodlerek nem igazán mozdultak meg és kezdtek értékesítésbe, továbbra is várnak és észak felé tartanak.

Ugye az elmúlt időszakban történt néhány olyan esemény, ami hozzájárult ahhoz, hogy a 63 ezer dollár feletti csúcsról 30 ezer dollár közelébe zuhanjon májusban a BTC ára. Gondoljunk Elon Musk tweetjeire, a kínai bejelentésekre, amelyek jelentősen hozzájárultak a zuhanáshoz. És ez eléggé megrendítette a befektetők bizalmát is, hogy tényleg értékmegőrző eszközről van szó. De ez nem azt jelenti, hogy a bitcoin nem alternatívája az aranynak. Szimplán csak zajlik még a digitális arannyá válási folyamat. Még a Goldman Sachs egyik jelentése írt arról korábban, hogy a határvonal, amit a bitcoinnak át kell lépnie, az a befektetők széles körének megnyerése.

Azoknak, akik még mindig úgy tekintenek a kriptokra, mint spekulatív lufira. És a digitális arany szerep már nincs olyan messze a bitcoin számára, hiszen megvan benne minden, ami az aranyban is. Biztonságos, decentralizált, fix az elérhető mennyiség és a hagyományos pénzügyi rendszereken kívül kereskedhető. Plusz kb. mindenki számára elérhető. Ezért a szakértők és elemzők úgy vélik, hogy az arany és a bitcoin jelenleg még nem összehasonlítható befektetési eszköz. Hiszen a bitcoin messze az út elején jár még, különféle kihívásokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük