Az arany árának zuhanása csak erősíti a bitcoin vonzerejét

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az arany és a bitcoin összehasonlításairól szóló cikkekből Dunát lehet rekeszteni, nagyjából azóta megvan már ez a vita, hogy elindult az első blokklánc. És most ismét egyre többen elemzik az arany és a bitcoin lehetőségeit. Főleg annak tükrében, hogy az arany ára az év elejéhez képest csökkenést mutatott. A bitcoin ezzel szemben a komoly árkorrekciója ellenére is 50%-ot tudott emelkedni januárhoz képest. Sokan ezt egyértelmű igazolásnak látják arra, hogy a legnagyobb kriptovaluta jobb értékmegőrző, mint az arany.

Az arany árának zuhanása negatív 10 éves ROI-t eredményezett

Az arany ára is elszenvedett egy komoly korrekciót idén, néhány óra alatt zuhant 5%-ot az ára. Összességében pedig már 9%-kal olcsóbban lehet aranyat venni, mint az év elején. Számítani lehet itt is arra, hogy visszatér a pozitív tartományba az ár, de összehasonlításban a bitcoin jobban tudott teljesíteni idén. Sőt, a BTC 10 éves megtérülési rátája elérte a 457%-ot, míg az aranynál ez a megtérülési érték alig volt több, mint 0%, legalábbis a Wu Blockchain szerint. Értelemszerűen aranybefektetésekkel foglalkozó cégek honlapjain ilyeneket nem fogunk olvasni. Pedig a Wu szerint, amikor 5%-ot zuhant nemrég az arany ára néhány óra alatt, akkor a 10 éves ROI értéke negatívba fordult.

Természetesen ezek a tweetek és információk komoly felzúdulást keltettek a kriptovaluta közösségben és az aranybefektetést támogatók körében is. A kriptovalutás posztok többsége azt a tényt igyekszik hangsúlyozni, hogy a BTC alig 10 éve van a piacon, míg az arany kereskedelmi forgalomban már 50 éve van. És ennek ellenére sikerült a BTC-nek túlteljesíteni az aranyat, tehát egyértelműen pozitívak a jövőbeni kilátások is. Természetesen az arany is hasonlóan kezdte pályafutását, hiszen a kezdetekben erre az eszközre is a hatalmas volatilitás volt a jellemző, utána viszont beállt egy elég stabil piaci teljesítmény. Így hosszútávon mindenképpen érdekes lesz figyelni, hogyan alakul az arany és a bitcoin ára. Egy-két hónapos korrekcióból és ingadozásokból még nehéz tényleges konkluziókat levonni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.