Továbbra is kedvenc a németeknél az arany: minden harmadik befektető venne

A Világ Aranytanács avagy World Gold Council az a szervezet, amely az aranyszektor piacfejlesztéséért, marketingjéért felelős. Szerte a világon azon dolgozik a bányászattól egészen az értékesítésig, hogy fenntartsa és növelje az arany iránti keresletet. Ennek tükrében tehát nem meglepő, hogy folyamatosan vizsgálják a piaci trendeket és kondíciókat, az arany értékének és keresletének szempontjából. A tanács Németországban hajtott végre nemrégiben egy regionális felmérést, hogy megvizsgálja, mennyire van előkelő helyen a németek befektetési portfóliójában az arany.

Biztató az arany befektetési jövőképe Németországban

Az eredményt már az elején leszögezhetjük, minden harmadik német aktív befektető nyitott rá, hogy aranyba fektessen. A felmérésben 2020 befektetőt kérdeztek meg Németországban, az összes régiót lefedve. Az eredményeket aztán hivatalos honlapjukon tették közzé, amelyek ígéretes jövőképet festenek az arany számára. A megkérdezettek 64%-a csábítónak találta az aranyat, mint befektetési formát az inflációval és árfolyammozgásokkal szembeni védettsége okán. És bőven ötven százaléknál többen gondolják azt is, hogy az arany sosem fogja elveszíteni értékét.

Aranyrög

Azt is 60%-a úgy gondolja a megkérdezetteknek, hogy az arany megbízhatóbb bármely ország valutájához képest. És az Aranytanács számára a legígéretesebb az a tény, hogy a megkérdezett német befektetők 36%-a úgy látja, hogy a jövőben első alkalommal aranyba is fogja fektetni megtakarításait, annak ellenére, hogy ilyen befektetést még sosem hajtottak végre. Ezen felül 41%-uk, akik már fektettek aranyba, úgy látja, hogy a jövőben ismét vissza fog térni ehhez a befektetési formához.

Vannak problémák is

A kérdőív egyébként az arany legnagyobb problémájára is kitért. A megkérdezettek 26%-a tart attól, hogy vásárlása során hamis vagy nem megfelelő minőségű aranyat fog vásárolni és további 20%-uk szerint az arany tisztasága nem garantált, sok esetben nincs hitelesítve.

Egy másik aggasztó jelenség az aranyszektorban az ESG kérdése – ez a három betű az angol Environmental, Social és Governance szavak rövidítése. Nagyjából az aranypiac fenntarthatóságát takarja és a megkérdezettek 59%-a számára oktatás lenne szükséges, mert nincsenek tisztában azzal, hogy a szereplők mennyi mindent tesznek a fenntarthatóságért. A teljes angol nyelvű jelentés letölthető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.