Az argentinok a P2P kriptodeviza piacokon igyekeznek túlélni

Egy peer-to-peer (P2P) piac egy olyan modell, amelyben két magánszemély közvetlenül kereskedik egymással, ad el egymásnak termékeket, szolgáltatásokat, eszközöket, anélkül, hogy bármilyen külsős közvetítő segítene nekik ebben. Az ilyen jellegű piacok egyre népszerűbbek a világban. Hiszen sok ember fedezi fel, hogy így jelentős hasznot tud elérni és növelni tudja megtakarításait. Argentínában friss adatok szerint egyre többen használják a P2P piacokat, hogy pénzt keressenek és menedzseljék kripto- valamint idegen devizás megtakarításaikat.

A P2P piacok megdöbbentő ütemben bővülnek Dél-Amerikában

A Binance dél-amerikai működésért felelős igazgatója szerint egyetlen hónap alatt 40%-ot bővült a cég P2P üzletága. Nagyon sok argentin fedezte fel azt az elmúlt hónapokban, hogy már azzal is komoly összegeket tud keresni, ha szimplán csak kriptovalutát vásárol egy olcsóbb piacon, majd más nemzetközi piacokon adja el azt, ahol a kereslet és így az árak is magasabbak. Persze ez nem ennyire egyértelmű, ezeknek a P2P kereskedőknek többféle fizetési módot és fiókot kell kezelniük, ráadásul gyorsan kell reagálniuk a változásokra is. Argentínában egyébként elég sok kriptotőzsde kezel P2P piacokat, azaz hoz össze olyan felhasználókat, akik kriptovalutákat akarnak fiat pénzért. Ilyen például a fentebb említett Binance, a Paxful, az Airtm vagy éppen az Okex.

Azt az előbb már említettük, hogy a Binance esetén a P2P piac bővülése egy hónap alatt haladta meg a 40%-ot, de a Paxful is hasonló adatokról számolt be. A Paxful Latam marketingmenedzsere szerint Argentínában az elmúlt évben 110%-kal többen regisztráltak hozzájuk. Az egyébként megfigyelhető, hogy a bizonyos szempontból nehezebb gazdasági helyzetben lévő országokban (ilyen pl. Argentína is), sokan fordulnak a különféle P2P ügyletek felé, hogy bevételt szerezzenek maguknak. Szimplán már csak azzal is, hogy megvesznek egy Amazon ajándékkártyát 25%-os kedvezménnyel, majd közel teljes értéken adják el más piacokon.