Az Atomenergia-ügynökség megkongatta a vészharangot

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megkongatta a vészharangot, mert mintegy 2,5 tonna Ghadafi-kori természetes urán tűnt el egy olyan líbiai lelőhelyről, amely nem áll a Tripoliban székelő Nemzeti Egységkormány (GNU) ellenőrzése alatt.

A NAÜ ellenőrei “megállapították, hogy tíz hordó, amely körülbelül 2,5 tonna természetes uránt tartalmazott UOC (uránérc-koncentrátum) formájában, amely korábban (Líbia) … az említett helyszínen volt tárolva, nem volt jelen a helyen” – áll a globális nukleáris megfigyelőszervezet szerdai közleményében, amelyet Rafael Grossi, a NAÜ vezetője adott át.

“A nukleáris anyagok jelenlegi helyére vonatkozó ismeretek elvesztése radiológiai kockázatot jelenthet, valamint nukleáris biztonsági aggályokat is” – tette hozzá Grossi.

Líbiában a hosszú ideje tartó polgárháború miatt a NAÜ korábban nem tudta megvizsgálni a helyszínt.

Bár az ügynökség nem jelölte meg a pontos helyet, nagy a valószínűsége, hogy a nyugati fővárostól, Tripolitól mintegy 500 kilométerre délkeletre fekvő Sabha lehet a helyszín. Ezt a területet a kormány nem ellenőrzi. A nyers uránból vélhetően a Tripoli közelében lévő Tajura nukleáris kutatási létesítményben is tárolnak; ez a terület azonban a GNU (Government of National Unity) ellenőrzése alatt áll.

Sabha egy Ghadafi-kori létesítmény volt, amely azt remélte, hogy végül uránt dúsíthat egy nukleáris fegyverprogramhoz, amíg 2003-ban le nem állították.

A NAÜ megígérte, hogy kivizsgálja az urán eltűnésének körülményeit.

Az aggodalom oka, hogy bár a természetes urán bonyolult dúsítási folyamat nélkül nem használható fel sem energiaforrásként, sem fegyverként, ha rossz kezekbe kerül, eladható olyan rezsimeknek, amelyek rendelkeznek ilyen képességekkel.

A BBC-nek nyilatkozva Scott Roecker, a Nuclear Threat Initiative munkatársa elmondta, hogy jelenlegi formájában a természetes uránból “nem lehet nukleáris fegyvert készíteni”, de “alapanyagként” felhasználható egy nukleáris fegyverprogramhoz. Azt is megjegyezte, hogy az anyag “jelenlegi formájában nem sugárzik”.