Az Egyesült Királyság hatóságai betiltották a kriptó ATM-ek üzemeltetését

A brit pénzügyi hatóság (FCA) felszólította az országban működő összes kriptovaluta ATM fenntartóját, hogy azonnali hatállyal szüntessék be azok üzemeltetését, amennyiben el akarják kerülni a jogi lépéseket.

A rendelet az összes bitcoin és más kriptovaluta automatára vonatkozik az Egyesült Királyságban, mivel azok nem rendelkeznek az FCA és az ország pénzmosási szabályzatának (MLRs) jóváhagyásával.

„Az Egyesült Királyságban működő kriptó ATM-eknek regisztrálniuk kell magukat a szervezetünknél, és meg kell felelniük az ország pénzmosási szabályzatának. A nálunk bejelentett vállalatok egyike sem kapott engedélyt kriptó ATM szolgáltatások nyújtására. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban működő cégek illegálisan működnek, és a fogyasztók nem használhatják szolgáltatásaikat.”jelent meg a pénzügyi felügyelet honlapján.

Továbbá a jelentés szerint az ország felsőbírósága nemrégiben egy olyan döntést hozott, amely elutasítja a Gidiplus kriptó ATM üzemeltető által benyújtott, a kereskedés folytatására irányuló fellebbezést. Arra hivatkoznak ugyanis, hogy nincs bizonyíték, hogy a Gidiplus hogyan folytatná üzleti tevékenységét széles körben megfelelő módon.

Eközben a bíróság még mindig tárgyalja az üzemeltető fellebbezését az FCA ellen, amely elutasította az MLR-ek szerinti nyilvántartásba vételi kérelmét.

Viszlát kriptó ATM

A Coin ATM Radar adatai szerint az Egyesült Királyságban 81 működő automata van, amelyek többnyire szupermarketekben és kisboltokban találhatóak. Maguk a létesítmények is figyelmeztetést kaptak, hogy hagyják abba ezeknek a gépeknek az működtetését.

„Aggodalmunkat fejezzük ki az országban működő kriptovaluta automaták felé. Ezért kapcsolatba lépünk az cégekkel, és a gépek leállítására vagy egyéb intézkedésekre utasítjuk őket.” – jelentette ki az FCA.

Másrészt az FCA rendszeresen figyelmezteti a fogyasztókat, mert szerintük ezek a digitális eszközök magas kockázatúak, és hiányzik a jogi, illetve pénzügyi védelmük.