Az Egyesült Királyság leteszi a fegyvert a kriptovaluta vállalatok előtt

Ritka győzelem ez a mai: az Egyesült Királyság adatvédelmi aggályokra hivatkozva visszalép attól a követelésétől, mely szerint a kriptovaluta cégeknek személyes adatokat kellett volna szolgáltatniuk felhasználóikról.

A brit pénzügyminisztérium elismerte, hogy „számos olyan személy, aki törvényesen rendelkezik kriptovalutával, ’letétkezelés nélküli’ tárcákat használ”, és nincs „egyértelmű bizonyíték” arra, hogy az ilyen tárcákat nagyobb aranyában használnák bűncselekményekre. Éppen ezért a kormány nem fogja megkövetelni, hogy a kriptovaluta vállalatok minden személyes adatot tovább szolgáltassanak, de azt el fogja várni, hogy lépéseket tegyen a „tiltott finanszírozásnak ítélt tranzakciók esetében”.

A döntést a minisztérium azon visszajelzések alapján hozta meg, amelyeket a szabályozó hatóságokkal, az iparág fejeivel, a tudományos élet képviselőivel, a civil társadalommal és a kormányzati szervekkel a pénzmosási szabályok aktualizálása érdekében folytatott konzultáció során kapott.

Korábban felmerült, hogy a kriptovaluta vállalatok a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) szabványai alá tartoznak majd, ami annyit tesz, hogy az átutalt pénzösszegek feladóját és címzettjét is azonosítaniuk kell. Az intézkedést ugyanakkor a magánélet védelmére, a rövid és hosszú távú költségekkel kapcsolatos aggályok és a kivitelezhetőség hiánya miatt ejtették. A megkérdezettek közül a továbbiakra nézve néhányan a zero knowledge proof (nulla tudásbiztos) rendszer használatát javasolták, hogy „bizonyítható legyen, hogy az ügyfél-átvilágítás megtörtént”, de elkerüljék a személyes adatok megosztását. A pénzügyminisztérium ajánlatainak kivitelezése a parlamenti jóváhagyást követően, 2022 szeptemberében várható.

Mindeközben idén már számos törvényhozó testület, többek között az Európai Parlament is szavazott az anonim kriptotranzakciók betiltásáról, a litván pénzügyminisztérium pedig lépéseket tett a nem letétkezelői kriptotárcák ellen.