Az Egyesült Királyság pénzügyminisztere szerint, szabályozók döntsenek a Libráról

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Egyesült Államokban a Facebook két meghallgatáson is részt vesz. Az egyik ma lesz, a másik pedig holnap, ahol tisztáznia kell az adatvédelemmel kapcsolatban felmerült aggályokat.

A Libra bejelentése óta a Facebooknak mind a szabályozók, mind pedig a jogalkotók haragjával szembe kell néznie. Philip Hammond, az Egyesült Királyság pénzügyminisztere azonban csak a szabályozó hatóságokat akarja a Facebook ellenőrzésébe bevonni, és arra kérni, hogy döntsék el, hogy a közösségi média óriásnak szüksége lesz-e banki engedélyre a kripto szolgáltatásokhoz vagy sem.

Hammond a CNBC-nek azt mondta, hogy ez a szabályozók ügye. Van egy önálló szabályozórendszerük, és ezt lényegében nekik kell meghatározniuk, nem pedig a politikusoknak.

A miniszter azt is hozzátette, hogy a brit kormány csatlakozik a Facebookhoz, a kriptovaluta gördülékenyebb kibocsátása érdekében. A brit kormány nem fordít hátat az óriás vállalatnak, illetve nem próbálja azt megállítani sem. Lépést kíván vele tartani és megpróbál másokkal is együttműködni annak biztosítására, hogy a Facebookot és a Librát hatékonyan tudja szabályozni.

Hammond szerint a Facebook koncepciója az, hogy egy blokklánc-alapú valutát vezessen be a közösségi média felületein keresztül. Ha megfelelően szabályozzák, akkor még pozitív is lehet a végkifejlet. Ugyanakkor tisztában van a Libra negatív következményeivel is. Elismerte, hogy a Libra sajnos a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának eszközévé válhat.

A Facebook múlt hónapban jelentette be a Librát, és azt tervezi, hogy már jövőre hivatalosan elindítja azt. A Menlo Park székhelyű vállalat a jövedelmező átutalási piacot célozza meg elsőként, amelynek kiváló alapja lehet 2,38 milliárdnyi felhasználójuk. A világ szabályozói és jogalkotói aggódnak, hiszen a Facebook kripto kezdeményezése, növelné a kriptogazdaságot, amelyet már így is túlságosan nehéz szabályozni.

Az amerikai elnök, Donald Trump a közelmúltban egy Twitter bejegyzésében kritizálta a bitcoint és a Facebook jövőbeli digitális pénznemét. Azt követelte, hogy a technológiai vállalat kérjen banki engedélyt, ha pénzügyi szolgáltatásokat kíván nyújtani. Mindeközben egy törvényjavaslatot állítottak össze és vitattak meg a Fehér Házban, amely megpróbálja távol tartani a nagy technológiai vállalatokat a pénzügyi szolgáltatásoktól.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.