Az életre szóló lecke: elfelejtette jelszavát 4 milliárd forintnyi bitcoin tulajdonosa


Egy Bitcoin (BTC) befektető nem tud hozzáférni közel 4 milliárd forintnyi bitcoinhoz, miután nem mentette el a digitális tárcája jelmondatát.

Nem az első alkalom, hogy egy befektető pusztán memóriájában bízva igyekszik biztosítani a vagyonát,  bár ilyen nagyságú összegek elvesztéséről talán csak a Bitcoin indulása utáni első években hallottunk. A Reddites u/lumanubrecon állítása szerint ugyanis mintegy 1800 bitcoinjához képtelen hozzáférni.

Biztonságos, csak az amnézia maradjon távol

A brainwalletnek nevezett kriptovaluta tárolási megoldás egyike talán a legegyszerűbbnek, legbiztonságosabbnak és egyben a legkockázatosabbnak is. Lényege, hogy a Bitcoin tárca hozzáféréséhez szükséges jelszavakat, mondatokat, kifejezéseket stb. nem írja le, nem menti el sehol se a tulajdonosa kizárólag a fejében. Elég egyszerű, ugye? Úgy tűnik mégsem, ugyanis a feltehetően 12 helyes sorrendben, helyes kisbetűkkel, nagybetűkkel egyben leírt angol szavakat a tulajdonosa nem memorizálta, elfelejtette és így nem tud hozzáférni a 2016-ban generált tárcájához. Pedig:

“Memorizálás mellett le is írtam a jelszavakat. De most meg már nem generálja le a címet ahova az 1800 bitcoint küldtem,” magyarázta u/lumanubrecon.

Tényleg? Vagy csak egy újabb Reddites kacsa?

Közben kicsit sántít a sztori. Lévén a tulaj említette, hogy mennyi is volt a tárcában, a Bitcoin blokklánc transzparenciájának köszönhetően pontosan kideríthető, hogy melyik tárcáról is van szó. A Bitinfocharts Rich List alapján meg is kerestük az 1800 bitcoinnal rendelkező tárcákat, azonban csak kettőre illik rá a sztori megosztójának újabb állítása, miszerint 2016-ban generálta a tárcát és pakolta rá a BTC-t (keresd itt), de a probléma az, hogy azokra még mindmáig érkeznek beutalások vagy utaltak ki BTC-t róluk.

A Reddit moderátorok erre ‘valószínűsíthetően átverésnek’ titulálták a bejegyzést, de azért van két életre szóló tanulsága a sztorinak:

  • nagyon nagyon jegyezd meg a Bitcoin tárcád jelszavait, frázisait, hozzáférhetőségét (hisz tudod, nem a Te privát kulcsod, nem a Te bitcoinod)
  • a Bitcoin blokkláncot nem tudod átverni, minden feketén-fehéren rögzítve van a 2010-es indulás óta.

Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.