Elindultak az első hashráta határidős ügyletek

A Luxor Technology Corporation (Luxor) és a Bitnomial, Inc. nemrég bejelentették az első amerikai tőzsdén kereskedett Hashrate Futures (határidős hashráta ügyletek) elindítását. A Bitnomial származtatott termékek kereskedését lehetővé tevő tőzsdéjén e hónap végéig debütáló határidős ügyletek kifejezetten a Bitcoin bányászok és az intézményi befektetők számára készültek. A hashráta rendelkezik a főbb kereskedett termékek közül az egyik legnagyobb volatilitással.

És a 2024. áprilisi Bitcoin felezés még tovább fogja ezt fokozni. Ezt mondta Matt Williams, a Luxor származtatott ügyletekért felelős vezetője. A Bitcoin bányászoknak tehát további módszerekre van szükségük ennek az árkockázatnak a mérséklésére, hogy biztosítsák vállalkozásuk hosszú távú fennmaradását. A tőzsdén kereskedett hashráta határidős ügyletek lehetővé teszik számukra, hogy gyorsan fedezeti pozíciókat vegyenek fel, hogy csökkentsék a bevételeikre nehezedő kockázatot. A bevételek biztosítása pedig javítja hitelképességüket a hitelezőknél, ami csökkenti a tőkéjük költségeit.

A hashráta határidős ügyletek nagy jövő előtt állnak

A közelgő 2024-es Bitcoin felezést szem előtt tartva a Hashrate Futures célja, hogy a bányászok számára egy olyan eszközt biztosítson, amellyel fedezhetik jövőbeli bevételi forrásaikat. Eközben pedig a befektetők számára hozzáférést biztosít egy kereskedhető származékos termékhez. Egy termékhez, amely a Bitcoin bányászati hashrátához van kötve. Az 1 petahash (PH) egységekben denominált, havi futamidejű szerződések a Luxor Bitcoin Hashár Indexére hivatkoznak majd az elszámoláshoz. Így gyakorlatilag az alapul szolgáló árucikk, azaz a hashráta értékét követik. A Hashrate Futures a Luxor azon termékcsaládjának legújabb tagja, amely a Bitnomial tőzsdéhez kapcsolódó Futures Commission Merchant (FCM) számlákkal rendelkezők számára elérhető.

Ahogy a Bitnomial alapítója Luke Hoersten elmondta, a Bitcoin felezés közeledése és a Bitcoin ETF-ek iránti kereslet együttes hatása olyan helyzetet teremtett, amelyben reális szükség van ilyen termékekre. A Bitnomialon keresztül a bányászok hatékonyan kereskedhetnek hashráta-bitcoin futures spreadekkel. Ezzel pedig könnyen tudják fedezni a kibányászott bitcoinjaikat. A Bitnomial Bitcoin termékkomplexumának részeként ezek a fizikailag fedezett szerződések egyedülálló lehetőséget kívánnak nyújtani a piaci résztvevők számára. A növekvő érdeklődést pedig a 2023 negyedik negyedévében rekordmagas volumen és nyitott érdeklődés bizonyítja.