A Bitcoin hashráta szárnyal, de a bányászok bevétele nem követi

A bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price kisebb-nagyobb megzuhanásokkal szépen lassan halad felfelé, jelenleg az 52000 dollár feletti tartományban helyezkedik el. Az ár emelkedése komoly hatással volt a hálózati nehézségre és a hashrátára is. Ez pedig értelemszerűen a bányászok bevételét is érintette.

A bányászok bevételei nem nőttek a hashrátával együtt

A Glassnode adatai szerint a hálózati hashráta aktuálisan 600 billió felett van. Ez ugyan nem rekord még, de kifejezetten magasnak számít az elmúlt hónapokat vizsgálva.

Ez ugye együtt járt azzal is, hogy megugrott az elmúlt napokban a hálózati nehézség és az elmúlt hónapok legmagasabb szintjét érte el. Viszont az AMBCrypto elemzése szerint ez a két növekedés nem járt arányosan a bányászok bevételeinek növekedésével. Sőt, azok után, hogy a hónapot még 5%-kal kezdte és még a 15%-ot is elérte, a napokban már csak 3% körül van a bányászok díja, ami az idei év legalacsonyabb szintje.

Persze ez sem rekordalacsony még, 2023. október és 2023. július között volt 1,6% is ez az érték. Ebből a mélyrepülésből tavaly év végén jöttek ki a bányászok. A napi időintervallumban vizsgált Bitcoin ártrend február 17-én 1%-os csökkenést mutatott. Persze ettől még a helyzet stabil és bőven 50 ezer dollár feletti az árfolyam. A rövid mozgóátlag támasztási szintként funkcionál 44300 dollár körül (a diagramon a sárga vonal).

Ez azt is jelenti, hogy ha lesz egy komolyabb visszaesés, ez alá a szint alá nem igazán fog bezuhanni az árfolyam. A bikapiaci trend a Relatív Erősség Index (RSI) esetében is látható, amely aktuálisan 80 alatt-körül mozog, ami erős bikapiaci trendre utal. Viszont ahhoz, hogy a bányászdíj emelkedését láthassuk, további hálózati tevékenységekre lenne szükség ezekkel a többi mérőszámokkal szoros összefüggésben.