Az Ernst & Young se akar lemaradni: hibrid blokklánc hálózatot indít

Az Ernst & Young (EY) ismert tanácsadócég 2019. április 16-án bejelentette, hogy elindult a nyilvános Ethereum hálózatán fejlesztett privát blokklánc protokollja, a “Nightfall“.

Járatlan utakon

Bár a blokklánc (blockchain) technológia még mindig a korai szakaszában van, a világcégek láthatóan nem ijednek meg, hogy innovatívan építsék be üzleti modelljükbe.

Míg a nyilvános blokkláncokat gyakran kritizálják a nagyszámú tranzakció lebonyolításához szükséges skálázhatóság hiánya miatt, addig a privát, vállalati blokkláncok képesek bizonyos szintig megkerülni a kihívást. A privát blokkláncokat alkalmaznak már az adminisztráció, a pénzügyek és más periférikus területeken is. Ugyanakkor ezek a megoldások nem számíthatnak kitörő fogadtatásra a decentralizált és open source mentalitás hívői között.

Látva a megosztó nézeteket a nyilvános és a magán blokkláncok körül, az EY úgy döntött, hogy egy szokatlan oldalról közelíti meg a kérdést.

Méghozzá egy saját fejlesztésű Nightfall névre keresztelt blokkláncban, ami a nyilvános Ethereum hálózaton fog futni. Továbbá a könyvelőmulti egy tőle szokatlan tulajdonjogi csavart is bevitt: méghozzá, a protokollkód nem csak hogy nyilvános lesz, de még licencengedélyt se követel a használóktól.

Ötvözi az EY a nyílt és a privát blokkláncok előnyeit

A friss hozzáállás egy vállalati blokklánc hálózat fenntartására a nyílt blokklánc hálózatok tetején sokakat meglepett. Az Ernst & Young közleményben a cég azt írja, hatékonyan és biztonságosan tudnak privát tranzakciókat lebonyolítani az Ethereum hálózaton.

AZ EY szerint a Nightfall protokoll helyettesíthető tokeneket is támogat, amik kompatibilisek az ERC20 szabvánnyal és az egyedi tokentranszfert lehetővé tevő ERC-721 szabvánnyal is.

Paul Brody, az EY globális blokklánc innovációs vezetője szerint:

“A nyilvános blokkláncok biztonságossá és skálázhatóvá tétele az EY egyik prioritása. A leggyorsabb módja a privát adatokra fókuszáló technológiának, ha azt nyilvánossá teszik. Az aranystandard a biztonságban csak akkor érhető el ha intenzíven kiértékeljük és teszteljük azt, ami a nyilvános domain publikációkkal jár.”

A Nightfall protokollon lebonyolított tranzakciók privátak maradnak mindenki számára leszámítva azokat, akik meghívást kapnak az adatok megtekintésére. Emellett a cég továbbra is teljes lenyomozhatóságot és tranzakciótörténetet kínál az auditoroknak és szabályozóknak, ha arra netán szükség lenne.

Brody zárásképp elmondta:

“A leghatékonyabb módja a blokklánc elfogadottság növelésére, ha elérhetővé tesszük a közösség számára anélkül, hogy bármit is kérnénk cserébe. Az egyetlen mód, hogy a blokklánc beteljesítse a világnak ígért lehetőségeket, ha a publikus blokkláncok lesznek a preferált elérési útvonalai a vállalkozásoknak és befektetőknek.”

Hogy pontosan milyen fogadtatásra számíthat a Nightfall a meglehetősen zárt és titkait féltékenyek őrző vállalati szereplőktől, az még kérdéses. Mindenesetre jó látni, hogy egyre több vállalat kezd el nyitni az open source világa felé a legjobbat ötvözve a kettő kombinációjával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük