Az Ethereum 2.0 jelenlegi állapota és a várható hatások

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A CoinDesk heti hírlevelében nemrégiben hosszasan taglalták, hogyan áll az Ethereum 2.0 és milyen várható hatásai lesznek majd a proof-of-stake mechanizmus bevezetésének a kriptopiacokra. Még múlt héten találkoztak Görögországban az Ethereum legfőbb fejlesztői és komoly eredményekről tudtak beszámolni. Az egyik fejlesztő, a ConsenSysnek dolgozó Bed Edgington szerint a csapatoknak sikerült véghezvinniük egy átállást egy többklienses proof-of-work devneten proof-of-stake mechanizmusra. Az ETH1-es végrehajtó kliensek és az ETH2 konszenzus kliensek sikeresen csatlakoztak, hogy létrehozzák a tranzakciók feldolgozására képes hálózatot.

Az Ethereum 2.0 várható hatásai

A hír nem sokkal azután érkezett, hogy bejelentették az Altair frissítést, ami október 27-én fog majd megtörténni. Ez egy komoly lépés lesz a proof-of-stake tranzakciók felé, így a fejlesztők már bepillanthatnak a Beacon Chain funkcionalitásaiba. A CoinDesk hírlevele pedig azt szedte össze nemrégiben, hogy mi fog megváltozni majd a felhasználók és a teljes hálózat vonatkozásában. Az első és legfontosabb változás, hogy a validátorok a proof-of-stake rendszerben már komoly energiafelhasználás nélkül tudnak majd validálni blokkokat. Úgyhogy ez energiatakarékos és olcsó megoldás is lesz majd, hiszen a proof-of-stake-ben véletlenszerűen fognak majd lehetőségeket kapni a validátorok, nem lesz az a verseny, ami a proof-of-workben.

Ethereum 2.0

Az olcsóságot nem is kell nagyon magyarázni, hiszen jelentősen olcsóbb befektetéssel lehet majd valaki validátor a hálózaton. Elméletben ez csökkenti a centralizáltsági szintet és növeli a hálózat stabilitását, hiszen nagyon sok, változatos validátor lesz majd. Viszont bár sokan reménykednek ebben, a tranzakciós költség és sebesség nem biztos, hogy azonnal változni fog. Mindenesetre a remények szerint a mostani frissítés megteremti az alapokat a skálázhatósági helyzet javításához. A felhasználóknak viszont semmiféle változással nem jár majd az átállás, a tárcákat teljesen ugyanúgy lehet majd használni. Csak érdekességként, a múlt hét során 247443 validátor volt aktív a Beacon Chainen és már közel 8 millió ETH-t zároltak a hálózaton, tehát minden jó úton halad az átállás felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.