Az Ethereum 2.0 mainnet indulása jövő év végére várható

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A legfrissebb hírek szerint az Ethereum 2.0 teljes Proof of Stake (PoS) egyesülése valamikor az év későbbi szakaszában vagy a jövő év elején valósulhat meg. Azonban jelenlegi állapota alapján még sok feladat áll előtte.

A projekt Github oldalának fejlesztői szerint a konszenzusos szint hét követelménye közül csak három teljesült eddig. Az arány megegyezik a kivitelezési szint esetén is, ahol eddig ötből kettő követelmény teljesült. A konszenzus API-n az öt követelményből csak egy teljesült, és még a tesztelés sem kezdődött el, mivel egyértelmű, hogy még az alap dolgokkal sincsenek elkészülve.

A fentiek tudatában most 30%-os készültségi szinten lehet a fejlesztés, és még semmilyen tesztet nem kezdtek el, Ezért e tények alapján optimista becslés szerint 2022 végén lehet az indulás. Csak maga az alap fog elkészülni ez év végéig. 2022 elején pedig indulhat a tesztelés, majd egy nyilvános testnet környezetet nyithatnak meg jövő nyáron. Plusz három hónap a tesztelésre, és máris 2022 őszén járunk.

Lehetnénk optimistábbak is, és mondhatnánk, hogy minden munka az év végére befejeződik, beleértve a tesztelést is. Viszont még mindig legalább három hónapos nyilvános tesztelési időszakra van szükség. Így tavaszra és reálisan nyárra számíthatunk az indulásra még ebben a nagyon optimista szcenárióban is.

Ez a néhány hónap nem sok különbséget jelent, de ha pesszimisták vagyunk, és az ütemtervünkbe belekalkuláljuk a bányászok esetleges szabotázsát, akkor 2023 elejére csúszhat az indulás.

Tehát az ütemterv inkább hat hónaptól két évig is terjedhet. Ennél korábbi időpontok teljesen valószínűtlen tűnnek.

Ethereum 2.0

Hatalmas „Airdrop” jön?

Ez a hatalmas mérföldkő némi szórakozással járhat. Valószínűleg két hálózat és így két coin lesz létrehozva, mivel a Proof of Work (PoW) ethereum hálózatot valószínűleg legalább néhány, de az is lehet, hogy minden felhasználó tovább fogja működtetni, ha a nehézség CPU szintre lép. Valószínűleg ezért szükség lesz még GPU-ra is.

Maguk a bányászok természetesen ösztönzést kapnak arra, hogy legalább megpróbálják fenntartani a PoW hálózatot. Bár a nagyobbak valószínűleg a felhalmozott etherüket már stakelték, így „hűségük” meghatározása kissé összetett feladat.

Magas szintről nézve a PoW biztonsági backup hasznos lenne, nem utolsósorban azért, mert a PoS Ethereum 2.0 különböző kompromisszumokat köt az életképesség és a biztonság között.

Ha azonban a PoW eth valamilyen mesterséges módon igazi kihívójává válna a PoS eth számára, az Ethereum Foundation rendelkezik az eth védjegyével, így a PoW-t átnevezésre kényszeríthetik.

De ha szétválnak, akkor azt gondolnánk, hogy mindenki érdeke, hogy az békés legyen, mivel mindkét hálózat saját előnyökkel jár befektetési szempontból.

Ami a PoS eth-et illeti, az infláció jóval alacsonyabb lenne, évi 0,22% és 1% között. Rövid távon azonban a stakelt ethereum feloldása az inflációt a teljes kínálat valószínűleg legalább 10%-ára emelné. A PoW esetében az infláció évi 4%-on van, de a teljes kínálat egyszeri, 10%-os csökkenése esetén elérheti a 20%-ot is.

Az ellenséges szétválás is benne van a pakliban

Nem világos, hogy mi történik a jelenlegi betéti szerződéssel, miután létrejött az egyesülés. Valószínűleg csak akkor olvassák és írják át, ha a PoS hálózat és az Ethereum 2.0 utasítást ad rá.

Így kemény szétválás lenne, és hiányozna a stakeből származó hozam, mivel nem világos, hogy a PoW hálózat ezen a fronton kíván-e versenyezni azáltal, hogy a blokkjutalmakat a teljes ellátás 1%-ára csökkenti.

Az Ethereum Foundation fejlesztői ráadásul valószínűleg csak a PoS hálózatra összpontosítanának, ami viszont a Defi fejlesztéseket csak a PoS-on javítana.

De ha ez azt jelenti, hogy a PoW hálózat valahogy kővé dermedt, annak saját vonzereje lehet, mivel a befektetőknek már nem kell számolniuk a bosszantó fejlesztőkkel, és nem kell óvatosan megváltoztatniuk olyan dolgokat, mint például az „uncle rate-ek” vagy a blokk idők.

Mindazonáltal a kisebb coinok egyelőre hajlamosak kissé megbolondulni, általában inkább kísérleti jellegűek, mintsem konzervatívak.

Tehát végső soron minden a végrehajtástól és az események kibontakozásától függ. De az Ethereumnak van mit várni az elkövetkező hónapokban és években, és majd kiderült hogy igazán domináns hálózattá válhat-e.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.