Az Ethereum-blokkláncra költöznek a magyar szabadalmak?

Egy hazai kisvállalkozás a blokkláncra töltötte fel újítását, koncepcióját, amely később szabadalommá is válhat. Az Ethereum-blokkláncon egy link az IPFS-en tárolt képre mutat, amivel igazolható az információ keletkezésének időpontja. Már az SZTNH hivatalnak is vannak blokklánc alapú megoldásai.

Számos olyan ötlet, eljárás vagy tudás kering az üzleti világ teljes spektrumában, amely kis befektetéssel akár védett szabadalommá is válhatna. Sok közülük mégsem találja meg méltó helyét, így védettség nélkül éli vagy fejezi be végleg pályafutását – írja az SZTNH (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) sajtóközleménye. A szervezet szerint a hazai kis- és középvállalkozói szektor is kezdi felfedezni magának a blokklánc-alapú megoldásokat.

Amelyek azonnali lehetőséget adnak annak bizonyítására, hogy az adott eljárás kinek a szellemi terméke is valójában.

Terápiás koncepció a blokkláncon

Jó példa erre szerintük a Mozgásklinika blokkláncra feltöltött terápiás koncepciója, a Mozgáspiramis, amely akár szabadalommá is válhat a közeli jövőben. Ezt elsőként a blokkláncra töltötték fel.

Ami azt jelenti, hogy ez az igazolhatóan első magyar, manuál terápiás új szellemi termék a virtuális térben írják.

Természetesen cél, hogy a Mozgáspiramis a hivatalnál is védetté váljon, de az egy hosszabb folyamat eredménye lesz.

A szóban forgó Mozgáspiramis. Forrás: Mozgásklinika, IPFS
A szóban forgó Mozgáspiramis. Forrás: Mozgásklinika, IPFS

Időbélyeggel látják el az ötletet

A védeni próbált információt, adatot regisztrálni tudjuk a blokkláncon – írja a vállalkozás honlapja. Mégpedig az olyan saját ötletet, koncepciót, amit magában nem érdemes, nem lehet levédetni, de később jól jön, ha bizonyítani tudjuk, hogy a saját fejünkből pattant ki. Ehhez sokszor elég, ha hitelt érdemlően igazolni tudjuk, hogy nálunk volt meg legelőször.

Erre a blokklánc kiválóan alkalmas, hiszen egy időbélyeggel ellátott tranzakcióban tudja tárolni a számunkra fontos adatokat.

Az Ethereumot és az IPFS-t használják

A képre mutató linket egy “üres” Ethereum-tranzakció által regisztrálták a hálózaton, így a tranzkació azonosítója (a hash) révén bármikor igazolható, hogy annak időpontjánál csak korábban jöhetett létre a termék, vagy koncepció.

Maga a kép megléte egyben igazolja a koncepció meglétét – hiszen az van megjelenítve képileg -, illetve az elnevezés használatának idejét is.

A kép maga egy másik blokklánc-projekten, az IPFS-en, azaz az Interplanetáris Fájlrendszeren található, ide vezet az Ethereumon tárolt link. (Amit nem könnyű előcsalni az Etherscan oldalon sem, az “input data” mező formátumát kell hozzá átállítani.) Az Ethereum-tranzakció maga egyébként 1,6 dollárba került.

A kép linkje az Etherscan blokklánc-böngésző oldalon.
A kép linkje az Etherscan blokklánc-böngésző oldalon.

Szervizkönyvek a blokkláncon

A blokkláncalapú megoldásokat sorra veszik át a multinacionális nagyvállalatok, iparágtól függetlenül. Számos olyan autógyártó van már – és ők a legnagyobbak –, amelyek a blokkláncon követik minden egyes gépjármű szervízintervallumát. A megoldás megjelent az egészségiparban, a mobilkommunikációban és a művészetek világában is – folytatja az SZTNH közleménye.

Az innováció terén szerintük három húzóágazat van, a hadiipar, az autóipar és az egészségipar. Vagyis a Föld népessége globálisan egyre többet költ saját védelmére, mobilizációjára és egészségére. Magyarországon évek óta a gyógyszeripar területéről érkezik a legtöbb szabadalmi bejelentés, jelenleg mintegy 12 ezer szabadalom köthető a gyógyszeriparhoz.

Blokkláncon a hivatal?

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke szerint a hivatal maga is nyitott az innovatív technológiák rendszerszintű bevezetésére.

A jövő egyik nagy kihívása, hogy a blokklánc-megoldásokat hogyan lehet integrálni a hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelembe. E tekintetben is proaktív szereplőkké kívánunk válni, sőt, már most is vannak innovatív, akár blokklánc alapú megoldásaink, amelyek széles körűen elérhetők.

(Címlapfotó: Pixabay.com)