Az Ethereum teljes kínálatának harmada már stakelve van

A világ második legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovalutája, az Ethereum stakelt tokenjeinek mennyisége új történelmi csúcsra, 47,38 millió ETH-ra emelkedett. Ez a teljes tokenkínálat 33,9%-ának felel meg.

A Santiment on-chain elemző cég adatai szerint ez a szám több mint háromszorosára nőtt a két évvel ezelőtti, az ETH2 Beacon Deposit szerződésben tartott mintegy 10,9%-ához képest. Jelenleg a stakelt ETH-k értéke több mint 140 milliárd dolláron áll.

Ethereum staking

Az Ethereum 2.0-ban a staking ugrásszerűen megnőtt, mivel egyre több felhasználó allokálta a tokenjeit, hogy validátorokká váljanak. A node validátorok lekötik az ETH-jukat, hogy segítsenek biztosítani a hálózat működését és integritását az új Proof-of-Stake konszenzusos algoritmusban. Cserébe staking juttatásokat kapnak. De az ETH továbbra is egy deflációs kriptovaluta marad, mert egy korábbi frissítés bevezette a tranzakciós díjak elégetésének a funkcióját.

A Santiment adatai rávilágítanak arra is, hogy az Ethereum birtoklásának módja is megváltozott. A 10 millió vagy annál több ETH-t tartalmazó tárcák – vagyis a Beacon Deposit Contract – részesedése a teljes kínálatból 23%-kal nőtt az elmúlt két évben. Ezzel szemben a kisebb és közepes méretű tárcák (a Beacon Deposit Contract kivételével) állománya csökkent. Ez a stakingre való áttérésre utal.

A riport szerint a hosszú távú ETH befektetők jelenleg a kriptopénz forgalomban lévő kínálatának mintegy 78%-át birtokolják. Ez azt jelenti, hogy azok a vevők, akik több mint egy éve tartják a tokenjeiket, most a forgalomban lévő ETH nagy részét ellenőrzik.

Ezek a hosszú távú befektetők kevésbé valószínű, hogy eladják érméiket azokhoz képest, akik rövidebb ideje tartják azokat. A hosszú távú befektetők dominanciájának trendje bullish jelnek tekinthető az Ethereum számára, ami növekvő bizalomra utal a befektetők körében. Ugyanis a mostani jelentős koncentráció ezeknél a befektetőknél hatékonyan kivonja a kriptopénz jelentős részét a forgalomból, ami korlátozza az árfolyamra gyakorolt potenciálisan lefelé irányuló nyomást.