Az etióp kormány összefogott a Cardanóval

A Cardano blokklánc mögött álló fejlesztési cég, az IOHK nagyon izgalmas bejelentést tett nemrégiben. Eszerint a globális blokklánc kutatással foglalkozó cég partnerségre lépett az etióp kormány illetékes minisztériumával. A cél, hogy gazdasági lehetőségeket, pénzügyi szolgáltatásokat és akár munkát is biztosítsanak a digitális fejlődésből, a pénzügyi rendszerekből kizárt emberek számára. Ezt maga az IOHK afrikai műveletekért felelős igazgatója jelentette be egy közleményben. Magabiztosságnak nincsenek híján, hiszen John O’Connor azt írta, hogy 5 év komoly kutatás-fejlesztés után most már egy egész nemzetet képesek lesznek blokklánc megoldással támogatni.

Az etióp kormány elsőként az oktatásban tervezi használni a blokklánc-technológiát

Kezdésként az oktatásban fogják tényleges hasznát venni a technológiának. Az IOHK segítségével ugyanis bevezetnek Etiópiában egy blokkláncon alapuló azonosító rendszert a tanárok és diákok számára. Így digitálisan tudják majd regisztrálni és nyomonkövetni az érdemjegyeket, de még az iskolai teljesítmény is megfigyelhető lesz majd. Az Atala PRISM nevet viselő megoldás segítségével innentől kezdve 5 millió diák és 750 ezer tanár mindennapi munkáját lehet majd nyomonkövetni. Tehát azonnal be lehet avatkozni, ahol romlik a teljesítmény, vagy éppen erőforrás-hiány merülne fel. Ráadásul így csökkenthető lenne a hamis iskolai bizonyítványok száma és csökkenhetnének a munkáltatói költségek, hiszen a munkáltatók nagyon könnyen ellenőrizhetnék a diákok teljesítményét.

És a jövőben az oktatás mellett Etiópia szeretné a blokklánc-alapú technológiát kiterjeszteni az egészségügyre, a szállítmányozásra, de még a mezőgazdasági ellátói láncokra is. A következő valószínűleg egy digitális szállítmányozási nyomonkövetési megoldás lesz, amelyről az IOHK már tárgyal Addisz-Abebában. Ez a kezdeményezés egyértelműen mutatja azt, hogy a Cardano kitart kezdeti céljai mellett. Azaz szeretnék a blokkláncok segítségével azokat is bevonni a digitális világba, akik eddig kirekesztettek voltak ilyen-olyan okokból. Úgy tűnik, hogy egyébként az oktatás lesz az úttörő. Hiszen az IOHK-nak van folyamatban egy egyeztetése már a georgiai (ex-Grúzia) kormánnyal is az ottani diákok osztályzatainak nyomonkövetésére. Ha ezen projektek sikerrel zárulnak és tényleg megfelelő hírverést kapnak, akkor a következő években ezrével is indulhatnak hasonló blokklánc-projektek szerte Afrikában. Mert a fekete kontinens az, ahol tényleg nagyon sokan profitálhatnak abból, hogy bekerülhetnek végre a digitális vérkeringésbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük