Az etióp kormánnyal közösen fejleszt blokkláncot az Ethereum alapító

Charles Hoskinson, az Ethereum és Cardano alapítója vállalati blokkláncot indít az etióp kormánnyal közösen, jelentette a Forbes.

Pénzügyi szolgáltatások Afrika alulbankolt millióinak

Az ‘Atala’ névre keresztelt vállalati blokklánckeret segítségével több százmillió afrikai számára szeretnének pénzügyi szolgáltatásokat indítani.

Az Atala hasonlítani fog a Hyperledger keretrendszerére és segítségével kormányzati, hatósági entitásoknak lesznek képesek kriptopénzeket, tokeneket és logisztikai megoldásokat kínálni. Segítségével a kormányok gyorsan tudnak digitális eszköztermékeket az állampolgáraiknak lefejleszteni. Hoskinson a blokklánc frameworkot a tulajdonában lévő IOHK vállalat révén fogja útjára bocsátani.

Az IOHK egyben a Cardano mögött álló vállalat és egyetemekkel és kutatókkal együttműködve nyújt akadémia szintű értékelést az Ouroboros protokollról.

Az Atala más oldalról közelíti meg a Hyperledgert azzal, hogy a kormányzati szereplőkre fókuszál a Fortune 500-as vállalatok helyett. Segítségével a hatóságok ingatlannyilvántartást, szavazórendszert vagy épp ellátási láncokat üzemeltethetnek átlátható és költséghatékony módon. Egy másik felhasználási területe a közműszámlák kriptopénzes kiegyenlítésénél lesz. Mialatt a Hyperledger nem támogat egyetlen kriptopénzt sem, addig az Atala a digitális fizetőeszközök terjedését is támogatni fogja.

Etiópiában az Atala elsősorban az ország fővárosában, Addisz-Adebában fog hasznosulni, ahol már több partneregyezményt is aláírtak úgynevezett ‘közműtoken’ bevezetés céljából. Az IOHK emellett több más afrikai országban is aktív és Hoskinson elmondása szerint az Atala várja a vállalati blokklánc adoptációt célzó érdeklődőket is.

Az Atala egyben az interoperabilitásra is hangsúlyt fog fektetni és szándéka, hogy a Cosmoshoz hasonlóan átjárhatóságot biztosítson a blokkláncok között. Hoskinson vallja, ahhoz hogy a kriptók és blokkláncok elterjedése érdekében, prioritásként kell kezelni az adatok (értsd: értékek) blokkláncok közötti transzferálhatóságát. Amíg nem válik elterjedté az interoperabilitás, addig a Bitcoin, Ethereum, hasznossági tokenek stb. a saját ökoszisztémáik rabjai. Ennek kompenzálására tett egyik első lépésként, az IOHK Etiópiával közösen, egy a mezőgazdasági termékek és folyamatok nyomonkövetésére, egy több elosztott főkönyvet hasznosító megoldást fejleszt.

Hoskinson ismert gyakorlatias, proaktív megoldásairól, aki nem elméleti-ideológiai oldalról közelíti meg a problémákat. A Cardano kódjait például független akadémikusokkal teszteli ahelyett, hogy önkéntes GitHub fejlesztőkre bízná.

Az IOHK vállalat úttörőnek számít az oldalláncok fejlesztésében és a kriptográfusok, valamint a fejlesztők között nagy elismerésnek örvend így nem is csoda, hogy önmagában az első olyan vállalat, amely blokklánc – digitális eszköz megoldásokat kínálhat kormányzati megrendelésre.

(Készült a Forbes cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük