Az EU jóváhagyta a jogszabályt a blokklánc alapú működéshez

A blokklánc technológián keresztül történő részvény- és kötvénykibocsátást, kereskedést és elszámolást tesztelik az Európai Unióban egy ötéves kísérleti program keretében, amelyet az Európai Parlament hagyott jóvá szerdán. A törvényhozók üdvözölték az új jogszabályt, amely által a blokklánc technológia az “innováció élvonalába” kerülhet.

Az intézkedést először az Európai Bizottság javasolta. A javaslat lehetőséget ad az EU-tagállamoknak, hogy olyan új kriptoalkalmazásokat teszteljenek, amelyeket egyébként a pénzügyi piaci infrastruktúrára vonatkozó hatályos jogszabályok blokkolnának.

“Nemcsak az a fontos, hogy a meglévő pénzügyi jogszabályokat alkalmassá tegyük a digitális eszközök működtetésére, hanem az is, hogy nyitottságot mutassunk az új technológiák iránt, amelyek biztonságosabbá és hatékonyabbá tehetik a pénzügyi piacokat” – mondta Johan Van Overtveldt parlamenti képviselő, aki tárgyalt a Brüsszel és a nemzeti kormányok között tavaly ideiglenesen jóváhagyott megállapodásról.

Van Overtveldt, aki korábban Belgium pénzügyminisztere volt, azonban arra figyelmeztetett, hogy a kis léptékben működőképesnek tűnő kriptokísérletek még váratlan kockázatokat rejthetnek magukban, ha túljutnak a kísérleti szakaszon.

Ami egy limitált tesztelési környezetben működik, az nem feltétlenül működik szélesebb kontextusban” – mondta. Hozzátette, hogy a törvényhozóknak a jövőben “alaposan át kell vizsgálniuk a mentességeket mielőtt felskálázzák a megoldást“.

EU betiltaná a bitcoint

Vannak ellenvélemények is a kísérleti jogszabállyal kapcsolatban

Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatásokért felelős legmagasabb rangú tisztviselője üdvözölte az általa ‘úttörőnek’ nevezett munkát. Szerinte ez lehetővé teheti a pénzügyi piacok számára, hogy hatékonyabban és biztonságosan kísérletezzenek az innovatív technológiával. Ez egyúttal megteremti azt is, hogy az uniós jogban általában szereplő szigorú korlátozások ellenére az olyan hagyományos pénzügyi eszközöket, mint a részvényeket, kötvényeket és tőzsdén kereskedett alapokat tokenizálni lehessen.

A tervek, amelyek most úgy tűnik, hogy törvényre emelkednek, viszonylag innovációpárti lépést jelentenek egy olyan jogalkotó szerv részéről, amely az online fizetések anonimitásának megszüntetésével és a Bitcoinhoz hasonló proof-of-work eszközök korlátozásával hívta fel magára a figyelmet korábban.

Egyes törvényhozók szerint a kísérleti projekt túl messzire megy. Szerintük ez egy kiskaput jelenthet a befektetők védelmére és a pénzügyi stabilitás biztosítására hivatott, a pénzügyi kereskedelemre és infrastruktúrára vonatkozó törvényekben.

“A kísérleti projektről szóló törvény ellen szavazni nem az innováció ellenzése” – mondta az ír Chris MacManus, a parlament szélsőbaloldali frakciójának tagja. Szavazata inkább “ellenzi a felelőtlenséget és az iparági lobbizást, amely egy olyan kísérleti projekthez vezet, amely gyakorlatilag a dereguláció gyakorlatává válik”.