Európai Parlament: szuperalap jöhet a kriptovaluta csalások áldozatainak kárpótlására?

Egy Európa Parlamentnek benyújtott indítvány kártérítési szuperalapot vezetne be a kriptovaluta csalások áldozatául esett befektetőknek. A 0421/2020-es beadvány a kriptovalutákhoz köthető csalás, zsarolás és adatlopás áldozatait segítené.

Az indítványt Jonathan Levy ügyvéd nyújtotta be, arra kérve a Parlamentet, hogy hozzanak létre egy átfogó kártérítési programot a kriptovaluta bűnözés áldozatainak anyagi kompenzálására .

Az indítvány leírja, “semmiféle forrás nincs elkülönítve a kapcsolódó kriptográfiai bűncselekmények áldozatainak kárpótlására” az Európai Unióban. Szerinte a megoldás egy 0.0001 eurócentes tranzakciós adó lehetne a kriptovaluta – euró váltásokra, ami egy uniós “kártérítési szuperalapba” menne.

A dokumentumból kiderül, hogy az áldozatok számos módon próbálkoznak az elvesztett vagyonuk visszaszerzésével, beleértve a jogi megoldásokat is az EU bíróságain, azonban “egyetlen jogorvoslat sem járt sikerrel a [kriptovaluta utalások] több joghatóságot érintő természete miatt”.

Majd így folytatódik:

A petíció benyújtója [Levy] megjegyzi, hogy sem a Bizottság, sem az európai ombudsman nem nyilvánította magát illetékesnek a kérdésben. Sürgeti az Európai Parlamentet, hogy a digitális pénzügyi szolgáltatások valódi egységes piacának megteremtését célzó uniós stratégia részeként járjon el közvetlenül a kriptovalutákban elkövetett bűncselekmények áldozatainak megsegítésekor.

Levy ügyvéd több séma áldozatául esett befektetőt is képvisel, egyik legfrissebb ügye az ír Bitsane váltó állítólagos exitelési átverése, ahol az áldozatokat képviseli. Szerinte az ír hatóságok semmit sem tettek az ellopott vagyonok felderítése érdekében, ami állítása szerint elérheti az egymilliárd dollárt is.

A Bizottság a múlt évben egyszer már elutasította egy kártérítési szuperalap és a tranzakciós adó bevezetését arra hivatkozva, hogy a bűntettek többsége az EU joghatóságán túl történik, illetve nem rendelkezik kompetenciával egy ilyen alap felállítására és adminisztrálására.

Kapcsolódó: