Az EU még közelebb került egy szigorú banki kriptoszabályozáshoz

Nemrégiben az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottságában megszavazták azt a szabályozástervezetet (Bázel III), amellyel szigorú tőkekövetelményeket vezetnek be azon bankok számára, amelyek kriptovalutákat is kezelnek-tartanak. A Bázel III tőkekövetelmény-szabályozás 2025. januárjától lépne életbe, de még ehhez az időponthoz képest is kapnának a bankok haladékot.

Az Európai Unió további szigorításokat tervez a kriptovaluták vonatkozásában

Az Európai Parlament Néppárt frakciójának gazdasági ügyekért felelős szóvivője szerint erre azért van szükség, hogy megakadályozzák a kriptovilágban tapasztalható instabilitás begyűrűzését a hagyományos pénzügyi rendszerekbe. A követelmény szerint minden banknak legalább egy euró saját tőkével kell rendelkeznie minden egy eurónyi kriptovaluta után. A megkérdezett képviselők és szóvivők egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy az elmúlt időszak kaotikus helyzete a kriptovilágban megmutatta ezen szabályozás szükségességét. És az FTX összeomlása utáni helyzetet látva nem kell nagyon merésznek lennie ahhoz, hogy további szigorú szabályokra számítsunk a közeljövőben. Hasonló szigorítások már készülődnek az Egyesült Államokban vagy éppen Nagy-Britanniában is.

A nemzetközi pénzügyi elszámolásokért felelős banki bizottság szerint a legnagyobb lehetséges kockázat a mindenféle fedezet nélküli kriptovaluta egy bank mérlegében. Az egyik legnagyobb banki lobbicsoport közleménye szerint még nem teljesen egyértelmű a szabályozás és így nem csak kriptovalutákat, hanem más jellegű eszközöket is érint a törvény. A csoport további módosításokra számít ennek okán a későbbiekben. A nem EU-s bankok pedig értelemszerűen nagyon figyelik a fejleményeket. Ez a szabályozás persze még nem fog életbe lépni, mert még az egész Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia és be kell mutatni az EU-s pénzügyminiszterek előtt is. Tehát további komoly viták várhatóak még.