Az EU két hónapon belül másodszor is elhalasztja a MiCA-ról szóló zárószavazást

Az Európai Parlament a régóta várva várt kriptovaluta szabályozásról, az úgynevezett Markets in Crypto Assets (MiCA) rendeletről szóló zárószavazást 2023. áprilisára halasztotta. Ez már a második halasztás a sorban a zárószavazás esetében, amelyet korábban 2022. novemberéről 2023. februárjára tettek át.

A legutóbbi halasztás oka egy egyszerű technikai probléma. A 400 oldalas hivatalos dokumentumot nem sikerült lefordítani az EU 24 hivatalos nyelvére időben. Az olyan jogi dokumentumoknak, mint a MiCA, amelyeket angol nyelven fogalmaztak meg, meg kell felelniük az uniós előírásoknak, és az unió mind a 24 hivatalos nyelvén közzé kell tenni őket. Az első, 2022. novemberében bekövetkezett késedelem, amely miatt februárra tették át a szavazást, szintén fordítási problémák miatt következett be.

A zárószavazás elhalasztása azt jelenti, hogy az európai pénzügyi szabályozóknak tovább kell várniuk a jogszabály végrehajtási szabályainak kidolgozásával. Miután a MiCA megkapta a hivatalos jóváhagyást, a pénzügyi szabályozóknak 12-18 hónapjuk van a technikai standardok kidolgozására.

Az európai parlamenti bizottság 2022. októberében fogadta el a MiCA-jogszabályokat, közel két évvel azután, hogy 2020. szeptemberében először bemutatásra került. Ez a második késedelem most még nagyobb problémát okoz, amikor egyre nagyobb igény mutatkozik a jogszabály jóváhagyására, különösen az FTX összeomlása által okozott szektorbeli problémák nyomán.

Stefan Berger, az Európai Parlament gazdasági bizottságának tagja korábban az FTX összeomlását az egyik “Lehman Brothers-pillanatnak” nevezte, amelyet “meg kell akadályozni”. Ezzel a MiCA-hoz hasonló szabályozás szükségessége mellett érvelt.

A MiCA-val az európai döntéshozók célja, hogy standard szabályozást hozzanak létre a kriptoeszközökre vonatkozóan uniós szinten. Ezáltal jogbiztonságot nyújtva a meglévő uniós jogszabályok által nem szabályozott kriptoeszközök számára.

A kriptovaluta rendelet iránymutatásokat fog meghatározni a digitális eszközök/tokenek kibocsátóinak működésére, szerkezetére és irányítására vonatkozóan. A jogszabály a kriptoeszközök kibocsátására és kereskedelmére vonatkozó átláthatósági és közzétételi követelményekre vonatkozó szabályokat is kínál majd.