Az EU-nak eleget téve új kriptoszabályozást vezetne be Lengyelország

Az EU által 2023-ban törvénybe iktatott Markets in Crypto Assets (MiCA) rendeletére válaszul Lengyelország kész egy új kriptoszabályozási rendszert bevezetni az ország számára. 

A várhatóan az év második negyedévében bemutatásra kerülő törvényjavaslat célja a lengyel pénzügyi hatóság (KNF) ellenőrzési funkcióinak megerősítése. Ez kulcsfontosságú változást jelent Lengyelország digitális eszközökkel kapcsolatos megközelítésében, amely az elsősorban adókoncentrált álláspontról egy erőteljesebb szabályozási keretrendszerre tér át.

A várható lengyelországi jogszabály a KNF-t nagyobb szabályozási hatáskörrel ruházza majd fel. Ezek közé tartozik például a kriptovállalatokkal szembeni pénzügyi szankciók kiszabására vonatkozó jogosultság. Azonban a büntetések nagyságrendjére és az alkalmazásuk feltételeire vonatkozó konkrétumokat eddig nem hozták nyilvánosságra. A céljuk, hogy egyértelműséget és biztonságot kell teremteni mind az ágazat, mind a befektetők számára, miközben biztosítani szeretnék az uniós keretnek való megfelelést is.

Nem Lengyelország az egyetlen ország, amely a MiCA miatt újragondolja kriptószabályait. Az uniós tagságra törekvő Ukrajna szintén azt tervezi, hogy a MiCA követelményeinek megfelelően szabályozza a digitális eszközöket. A két ország erőfeszítései a MiCA rendelkezéseinek végrehajtására egy egységesebb és szigorúbb kriptopiaci szabályozás felé való regionális elmozdulást mutat.

Ahogy az ország az uniós szabványokhoz való igazodásra készül, a KNF szerepe kulcsfontosságú lesz a lengyelországi kriptovaluták jövőjének alakulásában. Ez új korszakot jelent a digitális eszközök számára a régióban, ami hatással van az iparág szereplőire, a befektetőkre és a tágabb pénzügyi ökoszisztémára.