Az EU tagok sürgetik a kriptókat is ellenőrző szervezet létrehozását

Az EU-ban most egy új, a pénzmosás megakadályozására hivatott intézményt kívánnak felállítani, ami a kriptók mozgásátt is vizsgálná. A MiCA-engedélyek bevezetése után robbanásszerű ugrás várható a digitális valuta forgalomban.

Új fejezet kezdődhet az EU pénzügyi történetében

Németország vezetésével egyre több tag sürgeti egy pénzmosás elleni ügynökség felállítását. A német kezdeményezés mögött áll többek között Spanyolország, Ausztria, Olaszország, Luxemburg, és Hollandia is. A tagországok leginkább attól tartanak, hogy a kriptovaluta kereskedéseket illegális pénzeszközök mozgatására és tisztára mosására is felhasználhatják. A tagok immár azért lobbiznak az Európai Bizottságnál, hogy az újonnan létrehozott szervezet teljes körű felügyeleti joggal rendelkezzen az EU teljes területén.

Lassú folyamat

Az EU döntéshozó szervei azonban nem éppen a gyorsaságukról híresek. Tavaly nyáron az EU-ban több kezdeményezés is indult a kriptokereskedési szabályok bővítésére vonatkozóan.
Az Európai Bizottság (EB) már korábban is aggályosnak találta a tranzakciók anonimitását és az ebből fakadó visszaélési lehetőségeket. Mairead McGuinness, a pénzügyi stabilitásért felelős uniós biztos 2021-ben kezdeményezte a Pénzmosás Elleni Hatóság (Anti-Money Laundering Authority, AMLA) létrehozását. Az új hatóság a bankok és más hagyományos pénzügyi szervezetek mellett a digitális valutákkal foglalkozó entitásokat is ellenőrizhetné.

Emellett tervezetet nyújtottak be, amely alapján az EU kötelezné a kriptovaluta tőzsdéket arra, hogy rögzítsék az ügyfelek adatait a tranzakciók folyamán. Mint mondták, ezzel egy jogharmonizációs törekvés is megvalósulna, mivel az „Ismerd az ügyfeledet” (“Know Your Customer”, KYC) szabálynak a hagyományos pénzintézeteknek is eleget kell tenniük. Ezzel a digitális valuta tranzakciók a banki átutalásokkal egyenrangúvá válnának.
Ugyanebben a tervezetben az anonim digitális tárcák használatát is betiltaná az EB. A Bizottság arra törekszik, hogy az új szabály ne jelentsen túlzott terhet a kriptováltókra nézve, de biztosítsa a tranzakciók nyomon követhetőségét és átláthatóságát.

Mi lesz a vége?

Jelenleg azonban még csak az egyeztetések zajlanak, végleges döntés még egyik esetben sincs. Ha minden a tervek szerint zajlik, akkor is csak 2024-re várható bármiféle eredmény. Kérdéses azonban, hogy a bizottságban milyen széles körben támogatják majd a tervezeteket. Ha az EB-n át is mennek, akkor is az Európai Parlament (EP) véglegesíti majd a szövegezést, ami újabb változásokat hozhat.

A számok igazolják az új hatóság létrehozását

Luis Garicano, az EP egyik vezető politikusa kiemelte, hogy “elengedhetetlen, hogy az EU új hatósága a digitális eszközöket is felügyelhesse, hiszen ez egyike a pénzmosásnak leginkább kitett területeknek”.
A blokklánc bűnözés felderítésével foglalkozó Chainalysis nevű cég számai alátámasztják Garicano kijelentését. A cég szerint ugyanis 2021-ben a blokkláncon keresztül indított illegális tranazakciók száma 80%-kal növekedett elérve a 14 milliárd dolláros összeget.