Az EU ügynökséget hoz létre a kriptotranzakciókat folytatók lenyomozására

Az Európai Unió új ügynökséget javasol a pénzmosás elleni küzdelemhez, valamint új átláthatósági szabályokat a kriptovaluták átutalására vonatkozóan – derült ki egy szerdán közzétett uniós dokumentumokból. Az EU szigorúbb fellépést sürget a kriptopénzek tekintetében.

Európára nagy nyomás nehezedik a pénzmosás elleni szabályok fokozott végrehajtásával összefüggésben, miután több ország is vizsgálatot indított a Danske Bank ellen a 2007 és 2015 között a bank észtországi fiókján keresztül bonyolított 200 milliárd eurós gyanús tranzakciók miatt.

Mivel Brüsszelnek nincs uniós szintű hatósága a piszkos pénzek megállítására, a nemzeti szabályozó hatóságokra hagyatkozott a szabályok betartatásában, de ezek nem mindig működtek megfelelően együtt.

“A pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a szervezett bűnözés továbbra is jelentős probléma, amellyel uniós szinten kell foglalkozni” – áll a Reuters által látott dokumentumokban.

Az EU végrehajtó Európai Bizottsága egy új pénzmosás elleni hatóság létrehozását javasolja, amely a nemzeti hatóságokból álló integrált felügyeleti rendszer úgynevezett központi eleme lesz.

“Azáltal, hogy a hatóság közvetlenül felügyeli a határokon átnyúló pénzügyi műveleteket, közvetlenül hozzájárul majd a pénzmosás/terrorizmusfinanszírozás incidenseinek megelőzéséhez az Unióban” – írta az uniós dokumentum.

A dokumentum szerint az uniós pénzmosás elleni szabályokat közvetlenül kötelezővé teszik a tagállamok számára, hogy a bűnözők ne használhassák ki a nemzeti szabályozók közötti különbségeket.

A kriptoszolgáltatóknak a tranzakciók küldőit és fogadóit kellene megfigyelniük

Egy további javaslat új uniós követelményeket vezetne be a kriptovalutákkal foglalkozó szolgáltatókra vonatkozóan is, amelyek értelmében az ilyen eszközökben történő átutalások kezdeményezőire és kedvezményezettjeire vonatkozó adatokat gyűjtenének és tennének hozzáférhetővé. A digitális valuták átutalásai jelenleg nem tartoznak a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó uniós szabályok hatálya alá.

“Az ilyen szabályok hiánya miatt a kriptoeszközök tulajdonosai ki vannak téve a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kockázatának, mivel tiltott pénzmozgások történhetnek a kriptoeszközök átutalásain keresztül” – áll a dokumentumokban.

Sven Giegold, az Európai Parlament német zöldpárti képviselője szerint az Európai Bizottság szigorú szabályozási tervezetet alkot a kriptopénzeket illetően. A Parlament és az uniós tagállamok mondják majd ki azonban a végső szót a javasolt szabályokról.

“Az egységes normákkal és a központosított felügyelet erősítésével az EU Bizottsága fontos fejlesztéseket vezet be, hogy lehetővé tegye a pénzügyi bűnözés elleni következetes fellépést” – mondta Giegold. Hozzátette, hogy az EU-nak addig is jogi lépéseket kell tennie azon uniós tagállamok ellen, amelyek nem hajtják végre megfelelően a pénzmosás elleni szabályokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.