Az EU végül betámadta az egykori Twittert

December 18-ának nagy híre volt az X platformjával kapcsolatban, hogy hosszú küzdelem után végül hivatalos jogi eljárást kezdett az Európai Bizottság a platform ellen. A Digitális Szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) alapján megindított eljárást Thierry Breton belső piacért felelős biztos jelentette be – az X-en. Elég sok oka van a jogi eljárásnak Elon Musk cége ellen a Bizottság szerint. Tartalom-moderálási hiányosságokra, kockázatkezelésre, az álhírek terjesztésének kezelésére vonatkozóan is vannak aggályok.

A jogi eljárás megkezdése még nem jelent semmit az X felületére nézve

A most megindult eljárás kemény fellépés a régió egyik legnagyobb online felülete ellen, hiszen 112 millió aktív havi felhasználóról beszélünk Európa esetén. A DSA megsértésével kapcsolatban már elég régóta elemezték az X tevékenységét. A fő fókusz az álhírek terjesztésére és az információs manipulációra irányult. Nem kell azért hozzá szakembernek lenni, hogy belássuk, ezeken a frontokon tényleg elég gyenge lábakon áll az egykori Twitter. A most indított eljárás konkrétan megkérdőjelezi az X-nek a DSA-kötelezettségek betartására irányuló szándékát. A Bizottság úgy látja, hogy az X nem tesz meg mindent az illegális tartalmak és az álhírek terjesztése ellen.

Három évvel az online platformok felelősségére vonatkozó keretrendszer ajánlatként való előterjesztése óta ez az első hivatalos végrehajtási eljárás a keretrendszer égisze alatt. Ez most még csak a hivatalos megindítása az eljárásnak, tehát folytatódni fog a bizonyítékok gyűjtése, interjúk és vizsgálatok fognak majd végrehajtásra kerülni. A vizsgálat időtartama azonban különböző tényezőktől függ. Többek között az ügy összetettségétől és az X együttműködésének mértékétől – derült ki a friss jelentésből. Mindeközben a végkimenetel továbbra is bizonytalan, de ez az eljárás mérföldkövet jelent az EU azon törekvésében, hogy biztosítsa a DSA betartását. Hangsúlyozva a nagy online platformok felelősségét a biztonságos, átlátható és megbízható digitális tér fenntartásában.