Az Európai Bizottság konzultációt hirdet a digitális euró bevezetéséről

Csakúgy mint 2 éve az Európai Központi Bank, most az Európai Bizottság indított konzultációt a digitális euróval kapcsolatban. Arra kéri a fizetési és pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó szakembereket, hogy fejtsék ki gondolataikat a központi banki digitális valuta (CBDC) igényeiről és elvárásairól. Továbbá, a magánélet és az adatvédelem, valamint az európai regionális digitális valuta egyéb szempontjairól is kikérik véleményüket.

A konzultáció április 5-től június 14-ig tart – derült ki a Bizottság közleményéből.

Eddig 10 000 megjegyzés érkezett a digitális euróval kapcsolatban.

Hasonló időszakban zajlik egy másik célzott konzultáció is. Ennek célja, hogy a politikai döntéshozók mérlegelhessék többek között a felhasználók digitális euróval kapcsolatos igényeit és elvárásait, a digitális euró szerepét az EU lakossági fizetések és a digitális gazdaság szempontjából, a pénzmosási szabályok alkalmazását, a magánélet és az adatvédelem szempontjait, valamint a nemzetközi fizetéseket – írja a Finextra.

Egy dokumentum szerint ez a célzott konzultáció a nyilvános felhívást hivatott kiegészíteni. Célja, hogy információkat gyűjtsön az iparági szakemberektől, a pénzforgalmi szolgáltatóktól, a fizetési infrastruktúra-szolgáltatóktól, a fizetési megoldások fejlesztőitől, a kereskedőktől, a kereskedőszövetségektől, a fogyasztói szövetségektől, a lakossági fizetések szabályozóitól és felügyelőitől, a pénzmosás elleni felügyelőktől, a pénzügyi hírszerző egységektől és más érintett hatóságoktól és szakértőktől.

Az EU még nem hozott döntést a digitális valuta kibocsátásáról. A konzultáció a 2023-ban esetlegesen sorra kerülő törvénytervezetek előkészítését szolgálja. A The Block februárban a Politico című lapra hivatkozva arról számolt be, hogy Mairead McGuinness, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős uniós biztos így nyilatkozott: “A célunk az, hogy 2023 elején jogszabályokat terjesszünk elő”.

Az Európai Központi Bank április 4-én a pénzügyminisztereknek tartott előadásában foglalkozott az adatvédelmi aggályokkal. A digitális valuta lehetőségeit is vizsgálja, a fázis várhatóan 2023 szeptemberéig tart – számolt be a Finextra.