Legyen digitális euró? Most elmondhatod véleményed az Európai Központi Banknak

  • 19
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke ma nyilvános konzultációra bocsájtotta a digitális euró ügyét. A kérdés pedig? Szeretnének az európaiak olyan digitális eurót, amely nem támaszkodik közvetítőkre?

„Mivel az európaiak egyre inkább a digitalizáció felé fordulnak, ha költésről, megtakarításról és befektetésről van szó, készen kell állnunk arra, hogy szükség esetén kibocsátsuk a digitális eurót. Szívesen meghallgatom a Te véleményedet is erről.”- írja Twitteren Lagarde, és egy linket is feltett, mely egy felméréshez irányít.

Lagarde, aki korábban az IMF – Nemzetközi Valutaalapot is vezette, egy későbbi videóban elmondta, hogy a felmérés arra hivatott, hogy „a fogyasztók és az európaiak valóban kifejezhetik preferenciájukat, és elmondhatják nekünk, hogy szívesen használnák-e a digitális eurót ugyanúgy, mint ahogy az euró érmét vagy az euró bankjegyet, annak tudatában, hogy ez a központi bank pénze, ami rendelkezésre áll, és amelyekre támaszkodhatnak.”

“Még mindig a felülvizsgálat és az elemzés szakaszában vagyunk” – nyilatkozta.

A felmérés arra kéri a válaszadókat, hogy rangsorolják a digitális euróval kapcsolatos preferenciáikat, és válaszoljanak olyan kérdésekre, mint: „Ön szerint mely szolgáltatások, funkciók vagy felhasználási esetek azok, amelyeket figyelembe kell venni a digitális euró fejlesztésekor?

Az EKB felmérése szerint “kétféle megközelítést alkalmazhatunk a digitális euró működéséhez. Az egyik közvetítőkön keresztül dolgozza fel a fizetéseket, a másik pedig nem.”

Az első esetben az EKB egy olyan digitális eurót ír le, amelynek „nincs szüksége arra, hogy a központi bank vagy egy közvetítő részt vegyen minden egyes fizetés feldolgozásában”.

Ez „közelebb állna a készpénzes fizetéshez, csak digitális formában működne. Akkor is használható lenne a digitális euró, ha nem áll rendelkezésre internetkapcsolat. Emellett ez jobban védené a magánéletet és személyes adatokat is.”

A második megközelítésben közvetítők dolgozzák fel a tranzakciókat. Az első megközelítés jobban megfelel a kriptós elvárásoknak, mivel a Bitcoin is azért jött létre, hogy véget vessen a közvetítőkre való támaszkodásnak.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.