Az Európai Központi Bank érdeklődik a Bitcoin iránt?

2020-ban, még a COVID-19 járvány előtt, a BTC Price BTC Price árát egy elképzelés hajtotta feljebb: az értéktárolási képessége. A globális infláció emelkedésével az olyan eszközök, mint például a BTC, az infláció megoldásaként tűntek fel.

Az Európai Központi Bank (EKB) friss tanulmánya azonban arra utal, hogy a narratíva, amely hozzájárult a Bitcoin korábbi árfolyam-emelkedéséhez, most ismét előtérbe kerülhet.

Az EKB rávilágít a Bitcoin szerepére a piacokon

Az Európai Központi Bank (EKB) nemrégiben megjelent tanulmánya felkavarta a kriptoközösséget. A dokumentum új nézőpontot kínál a Bitcoin világgazdaságban betöltött szerepéről, különösen a magas inflációjú országokban. Patrick Hansen, a Circle EU-politikai és stratégiai igazgatója kiemelte az EKB Bitcoinhoz való hozzáállásának ezt a változását, amely figyelemre méltó eltérés a korábbi szkepticizmustól.

Körülbelül egy évvel ezelőtt az EKB blogja “A Bitcoin utolsó állása” címmel közölt egy cikket. Ekkor a Bitcoin árfolyama 20 000 dollár körül mozgott. A bejegyzés szerint a Bitcoin árfolyamának a 2022. júniusi 17 000 dolláros mélypontról való emelkedése nem a stabilizáció jele, hanem valószínűleg egy “mesterségesen előidézett utolsó fellélegzés”.

Azóta a Bitcoin értéke több mint kétszeresére nőtt, ami szerepének és potenciáljának újraértékelésére késztet. Az EKB “Global and local drivers of Bitcoin trading vis-à-vis fiat currencies” című dokumentuma rávilágít a Bitcoin-tranzakciók dinamikájára.

Miről szól a tanulmány?

A dokumentum elemzi a legnagyobb peer-to-peer kriptotőzsdéken a Bitcoin-tranzakciókat 44 fiat valutával szemben. Az eredmények arra utalnak, hogy a Bitcoin-tranzakciókat világszerte spekulatív indítékok mozgatják, és tranzakciós előnyöket kínálnak a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban (EMDE).

A tanulmány megjegyzi, hogy az EMDE-kben a Bitcoin-kereskedelem akkor növekszik, amikor a hazai valuta instabil. Ez arra utal, hogy a Bitcoint értéktárolóként vagy csereeszközként kezelik ezekben a régiókban. Ez különösen nyilvánvaló a COVID-19 után, mivel a gazdasági instabilitás jelentősebb kriptoeszköz-használatot ösztönzött. A tanulmány aláhúzza a Bitcoin értékének megítélésében a fejlett és a feltörekvő gazdaságok közötti éles kontrasztot.

A BTC árfolyama a napi grafikonon felfelé tendál. Forrás: Tradingview

A Bitcoin eltérő megítélése

A tanulmány egy másik fontos megállapítása a bankok rossz szolgáltatásai és a digitalizáció mutatói, valamint a Bitcoin-kereskedelmi volumene közötti negatív korreláció. Ez arra utal, hogy az EMDE-kben, ahol a hagyományos pénzügyi szolgáltatások kevésbé elérhetőek, a lakosság pedig fiatalabb és kockázatra éhesebb, az olyan kripto-eszközök, mint a Bitcoin, a hagyományos finanszírozás spekulatív alternatívájaként szolgálnak.

Bár a Bitcoin árfolyamának inherens volatilitása elriaszthatja a stabil értéktárolóként vagy fizetőeszközként való használatát, a tanulmány szerint a jövőben más kriptoeszközök, különösen a stabilcoinok szélesebb körben elterjedhetnek az EMDE-kben. Azért is, hogy ellensúlyozzák a pénzügyi alternatívák hiányát.

Mint Hansen elmondta, fontos megjegyezni, hogy sem a munkadokumentum, sem a blogbejegyzés nem képviseli az EKB hivatalos álláspontját. Azonban az EKB kiadványaiban a Bitcoin különböző kontextusokban betöltött szerepének fejlődő nyelvezete és elismerése arra utal, hogy egyre behatóbban vizsgálják a kriptopénzek globális pénzügyekre gyakorolt sokrétű hatását.