A Bitcoin vállalatok kicserélhetik a különleges szatosidat

A Bitcoin tranzakcióba történő NFT-k beillesztésének év eleji bemutatása óta a spekulánsok lélegzetelállító magasságokba emelték a ritka szatosik árát.

Casey Rodarmor Ordinals néven futó projektje és a hozzá kapcsolódó ORD Bitcoin csomópont és tárcaszoftver egyedi tulajdonságokat biztosít a Bitcoin legkisebb címleteinek, a szatosiknak.Hiszed vagy sem, az egy-egy különleges szatosiért tett hatalmas összegű ajánlatok nagyon gyakoriak. A Bitcoin BTC Price BTC Price 1/100 milliomod részét érő legkisebb osztható egységért akár a több milliószorosát is kifizetik. A legkorábbról származó megtalált szatosit nemrég 13 600 dollárért vették meg.

A gyűjthető érmékhez hasonlóan egyes szatosiknak is van numizmatikai értéke. Például a Satoshi Nakamoto számítógépein bányászott darabok rendkívül értékesek. A Bitcoin első évéből származók is gyűjtői értékkel bírnak. Hasonlóképpen, a közvetlenül a nagyobb Bitcoin események, például a felezés előtt és után létrehozott szatosik is szentimentális értékkel rendelkeznek. A létrehozott Ordinals Inscription-ök száma már júniusban meghaladta a 13 milliót, így tartós értéke feltételezhetően a szentimentális értékkel bíró daraboknak lesz.

Mindez azt jelenti, hogy egyes szatosik teljesen elszakadhatnak az eredeti értéküktől.

A speciális szatosik kereskedése körül burjánzó ipar alakult ki. Az olyan másodlagos piacterek, mint a Magic Eden, máris több millió dollár értékű kereskedést bonyolítottak le ritka a Bitcoin BTC Price BTC Price legkisebb egységével.

A Bitcoinjaid között kereshetik a ritka egységeket

A Bitcoin BTC Price BTC Price fejlesztő Mononaut úgy véli, hogy legalább egy olyan Bitcoin vállalat van, amely átvizsgálja az ügyfelei Bitcoinjait a ritka szatosik reményében.

A bányászok által biztosított hashráta körülbelül 40%-a ezt a bizonyos letétkezelőt használja. A vállalat ügyfélköréhez olyan a népszerű bányászpoolok tartoznak mint az Antpool, a BTC.com, a Luxor, a Poolin és a Binance Pool.

A Mononaut nem tudta biztosan megerősíteni a letétkezelőt, de azt gyanítja, hogy a poolok letétkezelője a Cobo, amely több mint 500 intézményi ügyféllel és egymillió regisztrált felhasználóval büszkélkedhet.

Ezek a másodlagos piacok fejletlenek, ezért sok felhasználó nincs tisztában azzal, hogy a Bitcoin legkisebb egységei numizmatikai értékkel bírnak. Így a vállalatoknak átmeneti lehetőségük van arra, hogy az ügyfeleik helyett arassák le a babérokat.

A vállalatok kicserélhetik a különleges szatosidat

Bár a talált kincsek megtartása etikátlan lehet, mégis legális. A szolgáltatási feltételeiktől függően, amíg a vállalatok a megfelelő mennyiséget adják vissza az ügyfeleiknek, addig jogszerűen megtarthatják a ritkaságokat. Helyettük pedig visszaadhatják a közönséges darabokat. A legtöbb tőzsde egyszerűen csak megígéri, hogy visszaadja az ügyfelek Bitcoinjait, de azt nem ígéri, hogy pontosan a letétbe helyezett szatosikat adja vissza.

Az egyes szatosik numizmatikus értékének tudatosítása azonban gyorsan terjed.

Például az Ocean néven futó bányászpool megpróbálja egyértelművé tenni az Ordinals politikáját. Az Ocean szerint az a bányász, aki az Ocean coinbase jutalma előtt a legmagasabb hashrate-hozzájárulással rendelkezik, megkaphatja a nem mindennapi szatosit az adott blokkból.

A ritka darabokat a tőzsdén kívül (OTC) is tovább lehet értékesíteni a spekulánsoknak vagy az Ordinals/Inscriptions piacokon bejegyezni. A Magic Eden például támogatja a különböző típusú ritka szatosik listázását.