Az Európai Központi Bank szerint szükséges a kriptók mielőbbi szabályozása

Az Európai Központi Bank, az eurózóna hivatalos valutájaként funkcionáló euró jegybankja, sürgős intézkedéseket szorgalmaz a digitális eszközök szabályozását illetően. A szervezet elnöke az Oroszország és Ukrajna között jelenleg zajló konfliktus okán indítványozta a kriptovalutákra vonatkozó rendeletek szigorítását. 

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője, szerint rendkívül fontos a mielőbbi revízió a kriptoszektorban. Ezzel a lépéssel ugyanis megelőzhetnék azt, hogy Oroszország kénye-kedve szerint alkalmazza a kriptókat céljai elérése érdekében. Ez többek között azt tenné lehetővé az ország számára, hogy nyomonkövethetetlen módon és akár illegális bűntettek véghezviteléhez is felhasználják a digitális eszközöket. Ezáltal a szabályozó szerveknek esélyük sem lenne rájuk bizonyítani az esetleges vétségeket és a súlyos pénzbüntetés alól is mentesülnének.

Oroszország a kriptókon keresztül megkerülhetné a törvényeket

Az Európai Központi Bank korábban már számos alkalommal próbálkozott az ágazat megreformálásával, eddig viszont nem jártak sikerrel, azonban a most fennálló helyzet zöld utat adhat a törekvéseiknek. Azzal, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, magára haragította a világot. Fegyveres erőkkel eddig egyetlen ország sem szállt be az összetűzésbe, azonban komoly pénzügyi szankciókkal büntették az oroszokat. Ennek következtében az EKB elmondása alapján még lényegesebbé vált a szektor ellenőrzése. Lagarde nyilatkozata szerint az Európai Parlamentnek egy elpazarolható perce sincs pillanatnyilag és jobb, ha minél előbb cselekszenek.

Európai Központi Bank Christine Lagarde

„Mindig akadnak olyan törvénybe ütköző technikák, amelyekkel kijátszhatóak a jogszabályok. Éppen ezért olyan releváns, hogy a MiCA (Regulation on Markets in Crypto Assets) javaslat érvénybe lépjen amilyen hamar csak lehet”, jelentette ki Lagarde.

A törvényjavaslaton már hónapok óta dolgoznak az EKB munkatársai, akiknek legfőbb szándékuk, hogy minden digitális eszközt a megfelelő szabályoknak vessenek alá. 3 átfogó csoportba kategorizálják majd a kriptókat: eszközalapú tokenek, e-pénz tokenek és egyéb kriptó eszközök.

Az Európai Központi Bank mellett az EU több tagországa, mint például Németország, Olaszország vagy Spanyolország is saját rendeletekkel szeretné koordinálni nemzete kriptó szektorát. Továbbá François Villeroy de Galhau francia jegybankelnök is támogatja a szigorúbb törvények bevezetését. A Francia Nemzeti Bank elnöke egyébként korábban is korteskedett a kriptovaluták regulációra vonatkozóan, keményen bírálva a digitális eszközöket.