Az Evergrande csőd tovább borzolja a kedélyeket – mi lesz így a piaccal?

Az Evergrande, Kína vezető ingatlanpiaci vállalata, fizetésképtelenné válása alapjaiban rengette meg nemcsak a kínai, hanem a nemzetközi piacot is. A pénzügyi krach híre egyébként kora ősszel robbant be a köztudatba és sokkolta az ügyben érdekelt személyeket. A hasonló szenzációkkal ellentétben még jelen pillanatban is rendkívüli módon foglalkoztatja a nagyközönséget, akik árgus szemekkel figyelik a fejleményeket. 

A piac rövid távú reakciójával már szembesülhettünk, amely komoly aggodalomra adott okot. A pánik olyanformán öltött testet, hogy a cég által kibocsátott kötvények árfolyama szabadesésbe kezdett. Ha ez nem lett volna még épp elég, egyidejűleg beindult egy láncreakció is, ami a többi ingatlanpiacon érdekelt vállalatot sem kímélte. A folyamat során az egyes ingatlankezelők kötvényeinek értéke gyakorlatilag zuhanórepülésbe fordult át.

A kínai kormány máskülönben pénzbeli segítséggel megpróbálta csillapítani az Evergrande csődje által kialakult pánikot, azonban erőfeszítéseik sajnos nem bizonyultak célravezetőnek. Momentán az egész helyzet zavaros és a végkimenetel is kérdéses, így nem tudni, hogy hosszú távon milyen hatással is lesz ez a kínai, illetve a globális piacra.

Evergrande

A legfrissebb fordulat hétfőn, vagyis december 6-án következett be. Különféle források azt jelentették, hogy az Evergrande csoport elmulasztott egy 82.5 millió dolláros kamatfizetést. Ebből sokan arra következtettek, hogy lassan beáll a teljes csőd s a kínai cég végleg lehúzza a rolót.

Magától értetődően spekulációk tömkelege látott napvilágot, az Evergrande hivatalos közleménye viszont még várat magára. Az illetékesek attól tartanak, hogy az ingatlanpiacon létrejött káosz más szektorokra is átterjedhet.

Ezenkívül a sencseni székhellyel rendelkező cég már több mint 300 millió dollárnyi adósságot halmozott fel eltérő forrásokból. A hitelezők közé tartoznak különböző bankok, szállítmányozók és egyéni befektetők is.

Az sem kizárt, hogy az összeomlás a kriptovaluta szektort is megrendíti s az árfolyamok csökkeni kezdenek majd. Ennek a valószínűsége ugyanakkor minimális, amit a kriptovilág legmeghatározóbb alakjai is alátámasztanak. Emin Gün Sirer, a blokkláncok fejlesztésével foglalkozó Ava Labs alapítója, teljesen elvette a felvetést.