Az FTX alapító SBF tegnap ártatlannak vallotta magát

Az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried ártatlannak vallotta magát a büntetőjogi vádakban, és majd csak októberben áll bíróság elé.

A New York-i amerikai kerületi bíróságon kedden megjelent Lewis Kaplan amerikai kerületi bíró október 2-ára tűzte ki a tárgyalás időpontját a kegyvesztett kriptokirály számára, miután az amerikai ügyészek közölték, hogy várhatóan a következő hónapban az összes bizonyítékot benyújtják az ügyben – írta a Bloomberg.

Bár a beismerő vallomás nem volt váratlan, jogi szakértők szerint ezzel több időt nyert SBF. Bankman-Friednek lesz alkalma és ideje arra, hogy alaposan megtervezze a következő lépését. A beismerő vallomással az ügy egy hosszadalmas tárgyalás elé néz, amely legalább négy hétig eltarthat.

Bankman-Fried egy fekete terepjáróból szállt ki kedden a fotósok és tévéstábok tömegébe, a New Yorkban 14 órára kitűzött meghallgatás előtt. Decemberben az amerikai ügyészek Manhattanben nyolc vádpontot hoztak nyilvánosságra ellene, köztük csalást és kampányfinanszírozás megsértését.

Az ügyészek azzal vádolják a 30 éves férfit, hogy több milliárd dollárnyi ügyfélpénzt lopott el az FTX-től, valamint becsapta a befektetőket és a kereskedési ágának, az Alameda Researchnek a hitelezőit. Emellett állítólag több millió dollárt kalapolt össze illegális kampányadományokból, amelyeket az Alameda finanszírozott.

SBF korábban azt mondta, hogy “nem állt szándékában” csalni, de elismerte, hogy hibázott.

Az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried arra kérte a bírót, hogy a kaliforniai Palo Altóban lévő szülői háza mellett titkolják el két olyan személy kilétét, akik segítettek az óvadék biztosításában.

“Ha a két fennmaradó kezességet vállaló személyt nyilvánosan azonosítják, valószínűleg a média vizsgálatának lesznek kitéve, és potenciálisan zaklatás célpontjává válnak, annak ellenére, hogy nincs érdemi kapcsolatuk az üggyel” – írták az SBF ügyvédei a kedden benyújtott levelükben.

Bankman-Fried 250 millió dolláros óvadékát szülei Palo Alto-i háza biztosította, amely közel sem ér ennyit. Az ügyben eljáró bíró azt is megkövetelte, hogy két “jelentős vagyonnal rendelkező” személy, akik közül legalább az egyik nem lehet rokon, szintén aláírja az óvadékot. Ez volt egyébként az egyik legnagyobb óvadék az Egyesült Államok történetében. A két személy még nem írta alá az óvadékot, de a levél szerint ezt a január 5-ig szándékoznak megtenni.

Ha minden vádpontban elítélik, 115 év vár rá.