Egy centet sem fizetett Bankman-Fried a 250 millió dolláros óvadék ellenére

Sam Bankman-Fried csütörtökön óvadék ellenében szabad emberként sétálhatott ki a bíróságról, de mint kiderült, az FTX volt vezérigazgatója gyakorlatilag egy centet sem fizetett.

A hírügynökségek világszerte arról számoltak be, hogy Sam Bankman-Fried (SBF) egy elképesztő, eddig soha nem látott 250 millió dolláros óvadék ellenében távozhatott a szövetségi bíróságról. Nicholas Roos helyettes államügyész ezt a “valaha volt legnagyobb” óvadéknak nevezte. Azonban, mint kiderült, a bukott vezérigazgató gyakorlatilag semmit nem fizetett a szabadlábra helyezéséért.

Szülei ígérete mentette meg Bankman-Friedet

Egy átlagos szövetségi ügyben az óvadékbiztos az óvadék összegének 10-15%-át kéri készpénzben az óvadék letételéért a vádlottól. Bankman-Fried hatalmas összegű óvadékának esetében a 250 millió dollár 15%-a 37,5 millió dollár lenne, SBF azonban nem fizetett 37,5 millió dollárt azért, hogy valaki letegye az óvadékot. Sőt, az összeomlott kriptotőzsde feje valójában egy centet sem fizetett a 250 millió dolláros óvadékért.

Van ugyanis egy másik módja is az óvadék letételének. A vádlott vagy a nevében eljáró személy az óvadék teljes összegét biztosítékként letétbe helyezheti, és ha a vádlott nem jelenik meg a bíróságon, akkor a letétbe helyezett biztosítékot elveszíti. És itt kezd nevetséges lenni a történet: Bankman-Fried szülei megígérték, hogy biztosítékként letétbe helyezik a kaliforniai Palo Altóban lévő házukat, ahol SBF házi őrizetben lesz. A Palo Alto-i ház viszont a hírek szerint mindössze 4 millió dollárt ér, és ez a teljes biztosíték, amelyet a 250 millió dolláros óvadék garantálására ajánlottak fel. Más biztosítékot nem helyeztek letétbe és nem is ígértek.

Bankman-Fried tehát lényegében szabad emberként sétált ki a bíróságról, amit megúszott annyival, hogy aláírt egy papírt, amelyben megígérte, hogy ha esetleg nem jelenik meg a tárgyaláson, vagy másik országba szökik, akkor 250 millió dollárt fizet a bíróságnak. Ez persze teljesen abszurd.

És bár a bíróság minden idők legnagyobb óvadékaként emlegeti a Bankman-Friednek kiszabott 250 millió dollárt, valójában nevetséges, hogy egy olyan ügynél, ahol emberek milliói veszítették el a vagyonukat, megtörténhet ilyen. Az SBF által becsapott ügyfelek milliói viszont nem nevetnek ezen.