Egyre nagyobb bajban a Grayscale bitcoin alapja

A teljes bitcoin kínálat több mint 3%-át birtokló kriptovaluta befektetési alap, a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) most már történelmien alacsony áron kereskedik az alapban található mögöttes eszközök árához képest. A GBTC mindig is azért volt népszerű a befektetők körében, mert mindössze 2%-os kezelési díj fejében kitettséget lehetett szerezni a bitcoinnal szemben. Mindezt pedig úgy, hogy elég volt hozzá egy brókerszámla, ügynöki számla. Ezért kifejezetten kedvelték azok az intézményi befektetők, akik nem akartak közvetlenül BTC-t vásárolni.

A Grayscale alap nehézségei mögött meghúzódó okok és tényezők

Az indulása óta elég hosszú időn keresztül a spot bitcoin árhoz képest prémiummal lehetett a GBTC-vel kereskedni, viszont 2021. februárjában ez megváltozott. Akkor indult el az első észak-amerikai tőzsdén kereskedett bitcoin alap (ETF) Kanadában. Innentől kezdve már a piaci árnál alacsonyabban (discount áron) lehetett kereskedni a GBTC-vel is. Ennek az oka az, hogy egy ETF-vel szemben a GBTC-nek nincs megváltási mechanizmusa. Tehát egy ETF esetén ki lehet vonni részvényeket a piacról, hogy így tüntessék el az ETF és a mögöttes eszköz ára közötti különbséget. A GBTC esetén erre nincs lehetőség, így az alapnak is a bitcoin árát kell követnie a kereskedési árában.

Ugye a Grayscale is megpróbált ETF lenni még júniusban, de akkor az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elutasította ezt a beadványt. Az elutasítás után a Grayscale beperelte a SEC-et, de egy ilyen ítélet meghozatalára valószínűleg éveket kell majd várni. Így a befektetők jelentős része nagyon nehéz helyzetbe került az engedményes GBTC részvényekkel. Ezek értéke a 2021. novemberében elért 55 dolláros értékhez képest már 80%-kal kevesebb. Íme a GBTC engedményes ára a spot árakhoz képest az elmúlt években az YCharts szerint:

Grayscale ár

További problémás kilátások a Grayscale számára

A GBTC Sharpe-rátája most már csak -0,78, ami azt mutatja, hogy a kifejezetten magas volatilitásához képest kifejezetten alacsony a várható megtérülés a GBTC részvényekkel. A Sharpe-rátával egységnyi kockázatra vonatkoztatva fejezzük ki a hozamot. Ez alapján pedig nem meglepő, hogy egyre csökken az érdeklődés a Grayscale alapja iránt az intézményi befektetők részéről. A PortfolioSlab diagramján látható a GBTC Sharpe-rátája :

Sharpe

A fő probléma a Grayscale számára az, hogy egyre több és több riválisa van. Hiszen ahogy a CoinShares diagramján látható, 2022-ben 414 millió dollár áramlott be kriptobefektetési alapokba. Ezzel szemben a Grayscale 37 millió dolláros kiáramlást tapasztalt.

Grayscale

Az erős amerikai dollár szintén nem tesz jót a Bitcoin jövőbeni kilátásainak. Hiszen az amerikai dollár index, ami más top devizákkal szembeni erősségét mutatja az amerikai zöldhasúnak, 20 éves csúcsra jutott szeptember 23-án.

USD index

Függetlenül elemzők szerint egyébként a bitcoin hamarosan elérheti a mélypontját, ami az il Capo of Crypto elemzője szerint a 14-16 ezer dolláros sávban lehet. Mások viszont úgy jósolják, hogy akár 10 ezer dollárra is visszazuhanhat a BTC árfolyama.