Az FTX csak az 50 legnagyobb hitelezőjének milliárdokkal tartozik

Az amerikai Delaware állam csődbíróságához szombaton benyújtott dokumentumok szerint a csődbe ment kriptotőzsde, az FTX 3,1 milliárd dollárral tartozik a legnagyobb 50 hitelezőjének. Magából a benyújtott dokumentumokból nem derül ki, hogy kik az érintett hitelezők. De azért az jól látszik, milyen veszteségekre kell készülniük. Az FTX legnagyobb 10 hitelezője mindegyikének 100 millió dollárnál több a fedezetlen kintlevősége, együttesen pedig ez a 10 fél 1,45 milliárd dolláros veszteségre számíthat.

Az FTX-ügy még az Enron-ügynél is kaotikusabb helyzet

Ráadásként még fontos mondat volt a beadványban, hogy ez nem végleges összeg, ahogy egyre több információ kerül napvilágra, úgy fog növekedni a teljes tartozásállomány. A legnagyobb hitelezővel szemben fennálló tartozása az FTX-nek 226 millió dollárra rúg. De azért itt most nagyon limitált körről van csak szó, hiszen maga tőzsde is arról beszélt még egy hete, hogy több mint 1 millió hitelezője van. És ha olvassuk a híreket, akkor néhány érintett felet ki is tudunk találni. Hiszen a bírósági papírokban a harmadik helyen rangsorolt hitelezőnek az FTX 174 millió dollárral tartozik. És 10 nappal ezelőtt a Genesis kriptokölcsönző 175 millió dolláros FTX kitettségről beszélt. Szóval egy érintettet máris ki lehet találni.

Az is kiderült a beadvány egyik mellékletéből, hogy az FTX Global új vezérigazgatója a legendás John J. Ray III és hogy még maga a cég sem tudott teljes hozzáférést szerezni az összes szükséges információhoz. Ez alatt például arra kell gondolni, hogy egyes hitelezők kaphattak még valamennyi pénzt, de az már nincs lekönyvelve és nem is jelenik meg a nyilvántartásokban. Ráadásul az is nyilvánvalóvá vált, hogy az FTX-nél nem volt olyan nyilvántartás, amelyből kiderülne, hogy ki pontosan mekkora tőkével rendelkezett a platformon. Az FTX csőd napján kinevezett vezérigazgató, John J. Ray III neve onnan lehet ismert, hogy ő az az amerikai jogász és csődspecialista, aki az Enron csődeljárását is lemenedzselte. Ő azt nyilatkozta korábban, hogy ilyen kaotikus és rendezetlen helyzetet nem nagyon látott még pályafutása során. A csődügyben egyébként az első tárgyalási nap a Delaware államban található Wilmingtonban lesz majd kedden.