Hogyan NE vezessünk kriptotőzsdét: az FTX esete

Az FTX összeomlása alaposan megrengette a kriptoszektort. A napfényre került információk alapján a bukás csak idő kérdése volt.

SBF inkább lemondott

Miután kezdett forró lenni a talaj a lába alatt Sam Bankman-Fried, az FTX vezérigazgatója, inkább lemondott a posztjáról. A helyére a pénzügyi világban öreg rókának számító John J. Ray került. Ray fizetésképtelenségi eljárásokra szakosodott pénzügyi szakemberként vált ismertté.

Csődeljárás

Új vezetőként Ray első dolga volt, hogy csődvédelmi eljárást kezdeményezett a cég ellen. Mint mondta ez volt az egyetlen logikus lépés számára, amivel megőrizhette a tiszta lelkiismeretét. A benyújtott csődeljárási kérelem kapcsán kifejtette, hogy eddigi pályafutása során soha egyik cégnél se tapasztalt olyan káoszt, mint az FTX-nél.

Kriptotőzsde a la Mekk Elek

A Ray által benyújtott kérelem részletesen taglalta a cégnél tapasztalt furcsaságokat. A harminc oldalnyi beadványban pedig valósággal hemzsegtek a szabálytalanságok.

A cégben eleve nem működött semmiféle kontrollrendszer, amely alapján a kifizetéseket rendezték volna. A dolgozók a költségtérítési kérelmeket belső chat ablakokon keresztül nyújtották be, amit aztán a vezetők emojikkal “hagytak jóvá”.

Nem csak a pénzügyi kérdéseket, de a cég egészét érintő döntéseket is chaten keresztül vitatták meg. Az ott dolgozók szerint SBF kifejezetten arra bátorította őket, hogy olyan chat programokat használjanak, amelyek egy idő után automatikusan törlik a beszélgetéseket. Ezek után nem csoda, hogy gyakorlatilag nem maradt semmilyen írásos bizonyíték a cégen belül meghozott döntésekről.

Itt a pénz, hol a pénz

Az FTX vezetősége annak sem érezte szükségességét, hogy egy készpénzkezelési rendszerben tartsa nyilván a befolyó illetve kimenő összegeket. Ezért aztán a cég sose tudta pontosan, hogy mennyi készpénz áll a rendelkezésükre.

Emellet még a saját bankszámláikról és az azokhoz hozzáférési jogosultsággal rendelkező beosztottjaikról se rendelkeztek egy rendes listával. Sőt, még arra se vették a fáradtságot, hogy a velük szerződött bankok hitelképességét megvizsgálják.

Ha a cég a saját pénzügyeit így tartotta “rendben” akkor sejteni lehet, hogy az ügyfelei értékeit is hasonló “becsben” tartotta. Az ügyfelektől bejött kriptoeszközöket nem vezették fel a főkönyvbe, így azt a csődeljárási kérelemmel nem is tudták bemutatni a hatóságoknak. Az már csak hab a tortán, hogy az ügyfelek privát kulcsait egy megosztott email fiókban tartották, amit persze semmilyen módon nem védtek le.

Sajátos vállalati struktúra

Az FTX egyedi működési berendezkedése alapján igazából az a csoda, hogy eddig húzta a cég. A beadvány szerint a vezetőség nem tartott bizottsági üléseket, de még a saját alkalmazottaikról se volt nyilvántartásuk. Ez utóbbi miatt egyrészt nem volt tisztázva, hogy ki miért felel, milyen munkarend szerint dolgozik, és egyáltalán ki az illető. Az elindított eljárás során a dolgozók nagy részét nem is találják, mivel sokszor az se derül ki, hogy ki volt az illető.

Amire kellett, arra volt pénz

Ray beadványa szerint a felső vezetők számára azonban mindig volt pénz hol egy ingatlanra, hol pedig egyéb luxus cikkekre. Természetesen ezekről se készült nyilvántartás. Azt is csak sejteni lehet, hogy az SBF által felmarkolt több száz millió dollár végül hol kötött ki.