Az idő a Ripple malmára hajtja a vizet a SEC elleni perben

Már mindenki betéve tudja a kriptovilágban: az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2020. decemberében pert indított a Ripple ellen. Az ok az volt, hogy állítólagosan a cég nem regisztrált értékpapírokkal folytatott kereskedelmet. A per láncreakciót váltott ki és össze is omlott tőle az XRP árfolyama, illetve több kriptotőzsdéről is eltávolították a kriptovalutát. Akkoriban mindenki úgy gondolta, hogy az idő múlásával a szabályozó kerül majd egyre jobb helyzetbe és az XRP csendben kivérzik.

Az egész kriptoszektor jövőjét meghatározó döntés várható a SEC és a Ripple ügyében

Gyorsan kiderült azonban, hogy ez nem így lesz, ugyanis a Ripple nagyon keményen beleállt a perbe, másrészt az XRP birtokosok is össztűz alá vették a felügyeletet. Ez utóbbi pedig olyan tényező volt, amivel nem számolt a hatóság. Ugyanis az elmúlt időszakban rendkívül népszerűtlenné vált a SEC, nem csak az XRP tulajdonosok, de más kriptopiaci résztvevők között is. A Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong Twitteren írt nemrég arról, hogy “sokkal jobban áll az ügy, mint várta”. Ettől függetlenül persze nem lehet győzelemről beszélni a Ripple számára, hiszen nagyon sok kriptotőzsdén még mindig nem elérhető az XRP, mert a tőzsdék félnek a SEC jogi eljárásaitól. Viszont az XRP közösség is jóváhagyást kapott, hogy jogi képviselőjük az ügyben képviselhesse érdekeiket a bíróságon.

Twitter

És ahogy telnek a hetek, egyre több furcsaság és következetlenség derül ki a szabályozó megközelítéséről. A helyzetnek külön pikantériát kölcsönöz a tény, hogy 2020. decemberében Jay Clayton volt a SEC vezérigazgatója és egyik utolsó döntése volt a per. Aztán Clayton távozott és ma már az izraeli One River Digital Asset Management kriptocégének tanácsadójaként dolgozik. Az már szintén egyértelmű, hogy a SEC és a Ripple közti per az egész kriptoszektor jövőjét meghatározhatja. Hiszen ha a Ripple nyer, vagy képes lesz valahogy megalkudni a hatósággal, akkor a jövőben további cégek is követhetik ezt az utat. Amennyiben viszont a SEC nyer, akkor lehetőséget kap arra, hogy minden általa értékpapírnak minősített kriptovalutával leszámoljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.