A SEC már a teljes kriptoszektor ellen harcol, nemcsak a Ripple ellen

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) merev hozzáállása a Ripple ügyhöz nagy felháborodást váltott ki a piaci szereplők, jogi szakértők és iparági megmondóemberek részéről. Mindenkit meglepett a felügyelet autokratikus hozzáállása és az átlátható kommunikáció hiánya.

Az USA legnagyobb kriptovaluta kereskedési platformja, a Coinbase is csalódott a SEC-ben. Teljes sötétségben hagyták őket a szabályozók az új termékükkel kapcsolatban, nem indokolták, hogy miért nem felel meg a jogi keretrendszernek annak ellenére, hogy több hónapon keresztül egyeztettek a SEC-kel.

A legnagyobb felháborodást azonban a tavaly kezdődött Ripple kontra SEC ügy okozza. A SEC azzal vádolja a kriptocéget, hogy a XRP tokenek értékesítése egy nem jegyzett értékpapír értékesítés volt több mint 1.38 milliárd dollár értékben.

A megerősítés hiánya

A Twitteren keringő posztok arra panaszkodnak, hogy a szabályozó eljárása nélkülöz minden transzparenciát és megerősítést. Ez megkérdőjelezi azt is, hogy a van-e egyáltalán bármiféle jóindulat a szabályozó részéről az útmutatásra, vagy a céljuk a teljeskörű kontroll és a felszámolás.

A SEC nem áll meg addig, amíg nem fogja ellenőrzése alatt tudni a teljes kriptoszférát. Ez nem csak a Ripple ellen szól. A Coinbase is azzal vádolja a SEC-t, hogy megfélemlítéses taktikákat alkalmazott a háttérben a vállalat ellen, hogy ne tudják elindítani a hitelezési programjukat”, ezt állítja James K. Filan, a korábbi szövetségi ügyész.

Filan megosztotta a Twitteren a szabályozó legújabb ügyét is, amelyben a SEC nem hajlandó megválaszolni a feltett kérdéseket a Howey teszt kapcsán, amely az XRP értékpapír státuszát hivatott megállapítani.

A Coinbase esetében a SEC nem kommunikált semmi részletet a hitelezési termékkel kapcsolatban. Csak egy több évtizedes Alkotmánybíróságon tárgyalt ügyet, a Howey és Reves hozták fel indoklásnak.

A SEC azt mondta, hogy a Lend termék szerintük az értékpapír szegmenshez tartozik. De nem mondták el, hogy miért vagy hogyan jutottak erre a konklúzióra,” magyarázta a Coinbase kriptotőzsde.

A SEC nem osztott meg velünk semmiféle értékelést, csak a tényt közölték, hogy erre a konklúzióra jutottak,” tette közzé csalódottságát a Coinbase jogi vezetője, Paul Grewal a tőzsde hivatalos blogjának az oldalán.

Mark Cuban milliárdos, egyike volt azoknak, aki becsatlakozott a Twitteren folyó kommunikációba, és szintén a támadó csapatot erősítette.

Mikor a SEC jogi pert indított a Ripple ellen, ennek hatására a Coinbase kivonta a platformról az XRP-t, de most sokan úgy gondolják, hogy a két kriptocég együttesen fognak fellépni a SEC ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.